Foto: SVT/TT

Nystart för vintern i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer snöovädret till Halland. Under måndagskvällen väntades uppemot fem centimeter snö.

– Det blir lite nystart för vintern, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i Halland. Från måndag eftermiddag till tisdag morgon kan det komma uppemot fem centimeter snö i länet, lokalt kan det bli ytterligare något mer.

– Hade ni haft vinterväglag sen tidigare hade man inte lyft på ögonbrynen, men nu blir det lite av en nystart för vintern, säger Per Stenborg, meteorolog på SVT.

Besvärligt i trafiken

Snövädret väntas komma redan på måndag eftermiddag. Mellan klockan åtta och nio på kvällen väntas snön täcka hela länet.

– Det kan bli lite besvärligt i trafiken. Vi får hoppas att snön kommer lite senare under kvällen så att det inte påverkar eftermiddagstrafiken, säger Per Stenborg.

Det är en allt mer ökande sydvind som drar in över länet. Både snö och kraftig blåst är att vänta till måndagskvällen. Det blir en blåsig och byig vind över land och hård vind ute till havs.

– Det är inte snömängderna i sig som är problematiska, det är kombinationen snö och blåst. Det kommer att bli mycket moddigt på vägarna, säger Per Stenborg.

Nästa problem: minusgrader

Ovädret kan kvarstå under tisdagsmorgonen och ända in på förmiddagen, även om det då blir mer blötsnö och regn.

– Under kvällskvisten kommer nästa problem. Då kan det frysa på, säger Per Stenborg om tisdagskvällens väder då minusgrader är att vänta.

Han konstaterar att det kan bli två besvärliga dygn i den halländska trafiken och att man bör vara ute i god tid och hålla avstånd i trafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.