En rekordinvestering för Varbergs kommun Foto: Illustration

Nytt badhus klubbat

Uppdaterad
Publicerad

Idag fattades beslutet av politikerna i kommunfullmäktige. Nya badhuset ska byggas i Håsten och kommer att kosta cirka 378 miljoner.

Det är den största investeringen kommunen någonsin har gjort. När planerna lades fram var det tydligt att visionen av en större simhall än vad det initialt var tal på var ett faktum. Förstudien godkändes av Kultur- och fritidsnämnden 19 oktober. Den nya planen innebar en simhall som skulle bli 80 miljoner kronor dyrare.

– Det var en bra nivå tycker jag. Alla var överens om detta. Vi har under en tid diskuterat både utseende och placering men idag var det inte svårt att ta beslut, säger Ann-Charlotte Stenkil (M) kommunalråd.

Läs också: Kiss och klor gjorde simmarna sjuka

Badhuset ska ligga i anslutning till ishallen i Håsten. Aktivitetsland, relax-avdelning och spa är några innehåll men att en 50 meter-bassäng ska byggas är ändå det viktigaste tycker föreningslivet.

– Det betyder allt för oss. Det gör att vi kommer kunna växa, säger Christina Hörbeck som just nu är sjukskriven men som brukar ha ansvar för medleysimmet och vuxensimmet, Simsällskapet i Varberg. En 50 meter-bassäng kan ju delas av och användas i kombinationer. Det finns så många som vill ha tillgång till badet idag så en ny bassäng är A och O för oss, säger hon.

I underlaget för anläggningen finns även en bedömning att det kommer behövas fem och en halv årsarbetare mer än den nuvarande bemanningen. Inventarier bedöms till en kostnad av 16 miljoner men dessa detaljer kommer analyseras och beräknas i nästa steg.

Bygget förväntas vara klart januari 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.