På Blåkullaskolan lär barnen sig spela pbuzz. Foto: SVT

Nytt instrument ska blåsa liv i sexåringars musikintresse

Uppdaterad
Publicerad

Som en blandning mellan en trombon och en vuvuzela. Så ser det nya plastinstrumentet ut som snart kommer att finnas hemma hos alla Laholms förskoleklassare.

Under hösten åker musikläraren Sven-Mikael Nyström runt till Laholms förskoleklasser för att lära barnen att spela det nya blåsinstrumentet pbuzz.

– Det är roligt och man kan prata musik utan att behöva prata om musik så att säga. Man behöver inte räkna till fyra alla gånger, man behöver inte prata toner, det är bara att slänga dem i näven och så får de spela. Och de klarar av det jättebra, säger Sven-Mikael Nyström.

Laholms kommun har beviljats 800.000 kronor i statsbidrag från Kulturrådet och det är med hjälp av de pengarna som kommunens sexåringar nu får lära sig spela pbuzz.

LÄS MER: Fler barn ska få prova instrument i Laholm

Enkelt blåsinstrument

Instrumentet har utformats i Storbritannien men nu är det alltså barnen i Laholms tur att försöka bemästra det nya instrumentet.

– Det är ett enkelt blåsinstrument som passar fantastiskt för små barn. Ett syfte är förstås att de sedan ska vilja börja spela något instrument hos oss på Kulturskolan. På det är sättet kan vi nå barn som annars inte har någon kontakt med musikvärlden, säger Jon Brooks, enhetschef för Kulturskolan i Laholm.

”Mina vänner bli så glada”

På Blåkullaskolan i Laholm har man redan haft flera undervisningstillfällen i instrumentet. Något förskoleeleven Leonita Krasniqi tycker är väldigt roligt.

Varför är det så kul?

– För att mina vänner blåser väldigt bra och jag blåser väldigt bra. Och så blir alla mina vänner så glada av att spela pbuzz, säger hon.

LÄS MER: Halmstad får nytt kulturhus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.