Utbildning på Andersbergs vårdcentral. Foto: SVT

De ska lösa Hallands läkarbrist

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stor brist på läkare i Halland, framförallt specialister. Regionens nya taktik ska bli att ta tillvara på alla de nyanlända i länet, som har läkarkompetens från sina hemland.

– Det finns två vinster med det här projektet. För det första handlar det om att tillfredsställa ett läkarbehov som finns i regionen och ta vara på den kompetens som finns, säger Amir Kaderland.

Praktik – jobb – integration

Han är projektledare för det nya Kompetenscentrum, vars uppdrag är att skaffa fler läkare till Halland genom att erbjuda nyanlända, med läkarkompetens, praktik.

– Det andra handlar det om att på ett smidigt sätt integrera nyanlända i det svenska samhället, säger Amir Kaderland.

Ska uppdatera de på svenska rutiner

För tillfället är det fyra personer som går utbildningen som startade i januari, och tanken är att man ska utbilda 12 personer per år. En av dem är Imad Saed, som kom till Sverige för två år sedan och har jobbat som allmänläkare i Syrien sedan 25 år tillbaka.

– Jag är legitimerad läkare nu. Men jag hoppas att jag ska bli färdig med språket så jag kan söka jobb, säger han.

Projektet ska pågå i sex månader och utbilda kandidaterna i bland annat vårdsvenska, rutiner inom den svenska sjukvården – som journalhantering och dokumentation – och patientbemötande.

Det centrala i projektet är att förbättra vårdsvenskan.

– Projektet kommer pågå fram till slutet av maj, därefter kommer vi göra en utvärdering och se hur det har fungerat och vad vi kan förbättra inför nästa termin, säger Amir Kaderland.

För Region Halland är projektet ett sätt att slå två flugor i en smäll – dels att fylla det läkarbehov som finns i regionen och dels att erbjuda en smidig integration för de nyanlända.

– Vi har som alla brister på både läkare och sjuksköterskor. Och när vi ser att det kommer personer till landet som vill jobba så måste vi se till att ta vara på den kompetensen, säger Tommy Rydfeldt (L), ordförande i Driftnämnden för Närsjukvården.

Ställer krav på de som vill delta

För att man ska kunna få praktik måste man uppfylla tre kriterier:

  1. Deltagaren måste ha uppehållstillstånd i Sverige.  
  2. Man måste få sin läkarkompetens godkänd av socialstyrelsen.  
  3. För att få praktik måste man också vara behörig i svenska som andraspråk 3.

Kompetenscentrum

  • I januari i år startade Region Halland ett kompetenscentrum som ska fungera som en länk mellan nyanlända med läkarkompetens och arbetsmarknaden.  
  • Det är ett projekt som drivs av Närsjukvården i anslutning till Vårdcentralen Andersberg i Halmstad och bygger på en samverkan mellan Region Halland och arbetsförmedlingen.  
  • April 2016 gav Regionstyrelsen Närsjukvården uppdraget att tillhandahålla praktik för vårdutbildade med utländsk kompetens.  
  • Den beräknade kostnaden för projektet är 7.785.000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.