Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Nanna Gullström, behandlare på Varbergs kommun, varför hon tror att satsningen kan ge resultat. Foto: SVT

Nytt samarbete i Halland ska få våldsamma partners att prata

Uppdaterad
Publicerad

Personer som utövar våld mot sin partner ska inom kort kunna behandlas genom gruppsamtal. Eftersom det sällan finns tillräckligt med deltagare utanför storstäderna inleder de halländska kommunerna nu ett samarbete.

– Gruppsamtal är kanske den bästa insats vi har, säger Nanna Gullström, behandlare i Relationsvåldsgruppen i Varbergs kommun.

Även om en person aldrig fysiskt skadat sin partner kan de ändå ha utövat våld.

– Man kan egentligen säga att våld egentligen är alla beteenden som skrämmer din partner, säger Nanna Gullström, som är en av de som drar igång arbetet nu under hösten.

Börjar med grupper för män

Målet är att starta upp två grupper riktade till män som känner att de har problem med våld, aggression och kontroll. Vid tillräckligt med deltagare kan det startas ytterligare en grupp för kvinnor med samma problem.

Frivilliga samtalsgrupper för att få våldutövare att ändra sitt beteende har varit en lyckad modell på andra platser i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.