Överbefälhavare Micael Bydén och en av robotmodellerna som man tittar på samt bild från Halmstad garnison. Foto: SVT

ÖB besökte Halmstads garnison

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagseftermiddagen gästade försvarsmaktens Överbefälhavare Halmstads garnison – en del av försvarsmakten som växer, inte minst på grund av det planerade inköpet av ett nytt robotsystem.

Under den nyligen avslutade övningen Aurora 17 testade luftvärnssoldaterna från Halmstad två nya robotsystem. Meningen är att Sverige ska köpa in ett av dem och valet står mellan det amerikanska Patriot eller fransk-italienska SAMP/T.

Ett nytt robotsystem kan innebära nyanställningar.

Men just nu återstår att vänta på ett beslut inom Försvarsmakten.

– Just nu handlar det om ett politiskt beslut angående vilken väg vi ska gå, säger Överbefälhavare Micael Bydén vid besöket på Halmstad garnison.

Har du någon favorit?

– Nej, och om jag skulle ha det skulle jag inte uttrycka det.

ÖB välkomnar tillskottet

Micael Bydén är på rundresa i Sverige och chef över en militär under upprustning. I mitten av augusti meddelade regeringen att tillföra ytterligare 8,1 miljarder till försvarsekonomin under åren 2018 till 2020. Bydén välkomnar tillskottet men betonar att han ser mer långsiktigt på försvarets framtid.

– Det är en rad uppgifter och åtgärder vi behöver vidta, säger han.

Kan innebära nyanställningar

Micael Bydén har fog för att vara återhållsam med glädjen över ökade anslag. På längre sikt har Sveriges försvar aldrig varit så litet som idag. Strax över en procent av BNP går till Sveriges försvar vilket på sjuttiotalet var tre gånger så stort.   

För soldaterna på LV6 finns dock ljusglimtar som militär i och med investeringen i ett nytt robotsystem. Satsningen kan innebär nyanställningar.

Försvarsmaktens personal i Sverige måste utbildas i det nya systemet, vilket kommer att vara positivt för hela Halmstads garnison, menar Bydén.

– Vi är en modern försvarsmakt – inte minst det här förbandet. Nu gäller det att hamna på framkant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.