Projektledaren Robert Hais kan inte förstå att Maiko Suganos konstverk ”Tea room of Falkenberg” kan irritera någon till den gra att det förstörts inte bara en, utan fyra gånger i sommar. Foto: SVT/ (x)SITES

Offentligt konstverk raserat för fjärde gången

Publicerad

Ett terum vid havet för lugn och ro. Det var konstnärens förhoppning om Tea room of Falkenberg. Istället har det gång på gång vandaliserats i sommar.

– Det är anmärkningsvärt, säger Robert Hais, projektledare för konstprojektet längs Kattegattleden, som nu gjort en polisanmälan.

Det är tredje året som konstprojektet (X)Sites genomförs med tillfälliga offentliga konstverk längs cykelleder i Halland, Västra Götaland och nordvästra Skåne. I Halland finns dem att se och höra längs Kattegattleden.

Tea room of Falkenberg är ett av 14 verk i årets omgång. Det har stått på Näset vid Skrea strand utanför Falkenberg och skulle ha stått där fram till oktober.

Men det gör det inte längre.

– Vårt syfte är att lyfta upp vår gemensamma miljö med konst och att informera om det till allmänheten. När man skoningslöst förstör verket och tar bort informationsskyltar är det beklagligt, säger Robert Hais, projektledare för (X)Sites.

Vill hellre ha samtal

Det är inte första gången som konsverk i projektet förstörs.

– Även första året var det ett ljudkonstverk som irriterade någon som vandaliserades. Sedan har det också varit lite småskadegörelser. Det är tråkigt, säger Robert Hais.

Men att ett och samma verk förstörs gång på gång som i det här fallet har han inte varit med om tidigare.

– Vi skulle hellre har ett samtal med alla, om både positivt och negativt, och vi har bjudit in till det flera gånger, men även de skyltarna och informationen försvinner, säger Robert Hais.

Polisanmälts

Han och projektkollegan Mats Nordlund har varit ute byggt upp det flera gånger, men gör troligen inte det fler gånger nu efter den senaste förstörelsen.

Återställandet har kostat ett par tusen kronor per gång.

Händelsen har nu polisanmälts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.