Foto: TT

Ojämlik vård för bröstcancer

Uppdaterad
Publicerad

Halland ligger efter i bröstcancervården. Väntetiderna för operation är för långa och det finns liten möjlighet för bröstbevarande kirurgi, det visar en ny rapport från Bröstcancerföreningarnas riksorganisation.

Var tredje timme får en kvinna i Sverige diagnosen bröstcancer. Bröstcancer är idag den vanligaste cancerformen bland kvinnor och i år kommer omkring 1 500 personer dö av sjukdomen.

Den 1 oktober infaller den internationella bröstcancerdagen och under hela oktober genomförs cancerfondens rosa bandet-kampanj för att sprida kunskap och samla in pengar till forskningen.

Långa väntetider

Enligt en rapport från Bröstcancerföreningarnas riksorganisation (BRO) är behandlingen i Sverige ojämlik. Var en patient bor påverkar fortfarande hur långa väntetiderna är och vilken vård som erbjuds.

Halland ligger efter på flera områden i bröstcancervården. Bland annat uppnås inte det nationella målet om att minst 75 procent av alla bröstcancerpatienter ska opereras inom sex veckor efter första kontakt med vården.

I Halland är det bara 65 procent som hamnar på operationsbordet inom tiden för det nationella målet.

Tilläggsbehandling

Det är också stor skillnad på hur många med hormonberoende bröstcancer som får hormonell tilläggsbehandling. Behandlingen minskar risken för återfall, men har också flera kända biverkningar som sömnlöshet och minskad sexlust.

I Stockholm, Kalmar och på Gotland får drygt 98 procent av patienterna med hormonberoende invasiv tumör tilläggsbehandling. I Halland är det bara 78 procent av patienterna som får samma behandling, det är den lägsta siffran i landet.

Biverkningarna kan vara en orsak till att många väljer att avbryta sin behandling, men samtidigt pekar BRO på att den faktiskt räddar liv.

Bröstbevarande operationer

Sjukhuset i Halmstad är ett av de sjukhus som inte når upp till det nationella målet om bröstbevarande operation som gör att patienten inte behöver operera bort hela bröstet.

BRO ställer nu krav på att bröstcancervården ska bli mer jämlik i Sverige.

Målen för bröstcancervården är i huvudsak satta av europeiska bröstcancerspecialister i European Society of Breast Cancer Specialists.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.