Rå kyckling är en risk. Foto: TT

Ökad risk för smitta av campylobacter

Uppdaterad
Publicerad

Smittskyddsläkare slår larm efter att ett ovanligt stort antal blivit smittade av campylobacter.
– Normalt sett är det en säsongsbunden diarrésjukdom under sommaren, men nu fortsätter det komma in fall, säger Region Hallands smittskyddsläkare Mats Erntell.

Under det senaste året har det skett en stor ökning av antalet smittade av tarmbakterien campylobacter. Även i Halland ökade antalet kraftigt förra året och siffrorna ligger kring riksgenomsnittet. Under 2016 anmäldes 257 fall i jämförelse med 182 stycken året innan.

– Vi är ansvariga att påpeka när vi ser förändringar i mönster och vi ser en stor ökning i hela landet. Ser vi tillbaka några år i tiden låg vi på 125 inhemska fall om året i Halland, säger Mats Erntell.

En fördubbling sedan 2010

Sedan 2010 har det skett en fördubbling av det antalet, men efter 2015 kom den lite mer alarmerande ökningen med betydligt fler fall även utanför sommarsäsongen. Orsaken tros vara att vi äter mer färsk kyckling.

– Vi har förstått att den här typen av campylobacter som människor drabbats av finns i den färska kycklingen i Sverige. Färsk kyckling kräver mer varsam hantering. När vi hade möte med smittskyddet i Sverige kom vi fram till att vi måste påpeka det här igen så att myndigheter går vidare i analysen om vad som orsakar problemet, säger Mats Erntell.

Läs också: Kycklingbranschen säger att man kan äta färsk kyckling

Campylobacter kan även finnas i andra köttprodukter men hantering av kyckling vid slakt gör att bakterien, som finns i tarmen, i högre grad följer med och får fäste på det mer porösare kycklingköttet. I fryst kyckling har campylobacter svårare att växa till sig.

Orsakar hög feber och diareé

Sommaren är en extra känslig period. Dels beroende på värmen, men även för att det förekommer en annan hantering av kyckling. Exempelvis vid grillning och i sallader. Bakterien smittar i regel inte mellan människor.

– När vi ser flera fall så har de i allmänhet blivit smittad vid samma måltid, säger Mats Erntell.

Hur farligt är det?

– Du kan bli ordentligt sjuk med hög feber, ordentlig ont i magen, blod i avföringen och diareé. De flesta är sjuka ett par tre dagar och sedan klingar det av under en vecka. Det är en mycket jobbigare sjukdom än en vanlig maginfluensa eller kräksjuka.

Kan det orsaka dödsfall?

– Det är väldigt ovanligt, men du kan ha så ont i magen att du söker till kirurgakuten, säger Mats Erntell.

Läs mer: Han uppmanar att sluta äta färsk kyckling

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Campylobakter i kyckling

Mer i ämnet