Montage. Foto: TT/SVT

Ökad skadegörelse under skolloven

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en rad olika aktiviteter att göra under de olika skolloven, men i polisområde Hylte och Falkenberg har polisen de senaste loven märkt av en tråkigare typ av sysselsättning. Nämligen skadegörelse.

Det är just nu sportlov för de flesta av Hallands ungdomar, och för den som vill finns fullspäckat schema för olika typer av aktiviteter. Allt från att testa på sumobrottning i sumodräkter till att gå på virkhall och dans. Men i polisområdet Falkenberg och Hylte, har stationsbefäl för polisen i Falkenberg Anders Persson, märkt av en tråkigare trend kopplat till loven.

– Det har blivit en tydligt mönster av skadegörelse i olika områden under loven. Bara under första helgen på detta sportlovet var det nio anmälningar om skadegörelse, sju krossade rutor på en skola och anmälningar om stenkastning på fönsterrutor, säger Anders Persson.

Vad tror du det här beror på?

– Jag tror att det kan ha att göra med tristess bland ungdomarna och att det kan upplevas som spännande när vi väl kommer till platsen, säger Anders.

Skadegörelsen går fort

För att förhindra skadegörelsen jobbar polisen med att öka synligheten i bland annat de mest drabbade områdena.  Men Anders beskriver att problemen vandrar runt.

– Att kasta sten på en fönsterruta går fort att göra, och vi har andra arbetsuppgifter att utföra, så det är inte alltid vi hinner, säger Anders.

Uppmaning till föräldrarna

I början av sportlovsveckan gick därför polisen i Falkenberg och Hylte ut med en uppmaning till föräldrarna på sociala medier.

– Jag tycker att man ska prata med sina barn. Fråga vad de gör, var de är någonstans och exempelvis förklara för sina barn att om man förstör skolans fönsterrutor så kanske det dras pengar från skolkassan för att ersätta fönsterrutorna, säger Anders.

Straffet för skadegörelse är enligt Anders inte jättestora men att det fortfarande får sina konsekvenser.

– Den vars ruta som blev förstörd blir tvungen att betala en ny, men kanske främst av allt så skapar det en otrygghet bland de som bor i området, säger Anders.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.