Foto: Pressens bild

Olaga intrång – Tre personer bröt sig in till radiostation

Uppdaterad
Publicerad

Vid tolv-tiden på lördagen kallas polis till Världsarvet Grimetons radiostation. Tre personer påträffas utrustade med fallskärm. Polisen misstänker att de skulle klättra upp och hoppa från någon av radiomasterna.

Det är två män och en kvinna som under lördagsförmiddagen bröt sig in till Grimetons radiostation i Varberg, skriver polisen på sin hemsida. Med sig hade de fallskärmutrustning.

– Utöver att det är förbjudet att vara på området så är det också direkt livsfarligt i och med att ledningarna i masterna har högspänning i sig, säger polisens presstalesperson Tommy Nyman till P4 Halland.

Polisen misstänker att de hade för avsikt att klättra upp i någon av radiomasterna för att sedan hoppa.

Läs mer: Säkerheten höjs på alla master i landet

Två fallskärmar är tagna i beslag och alla tre misstänks nu för olaga intrång.

Grimetons radiostation

Grimetons radiostation är ett av Sveriges världsarv och togs i drift 1924 för telegrafi med Amerika.

Under det andra världskriget 1939-1945 upplevde radiostationen en storhetstid, då den var Skandinaviens port mot omvärlden. Kabelförbindelserna hade återigen snabbt förstörts av de krigförande nationerna och den trådlösa telegrafin var länken till världen.

Grimeton Radiostation är idag ensam kvar i det en gång transatlantiska nätverk med nio långvågsstationer som byggdes upp under åren 1918 till 1924. Den är fortfarande i helt körbart skick, och används fortfarande vid särskilda tillfällen.

2004 upptogs stationen på UNSESCO:s världsarvslista. Det är den enda bevarade radiostationen från tiden innan det fanns radiorör för höga effekter, innan kortvägen tog över.

De sex antenntornen är 127 meter höga.

Källa: Världsarvet Grimeton Radostation

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.