Hylte har den kortaste genomsnittliga väntetiden till äldreboende bland kommunerna i Halland. Foto: TT

Stor skillnad i kötid för inflytt på äldreboende

Publicerad

I vissa kommuner kan det ta mer än ett halvår innan en person får plats på ett äldreboende. Bland de kommuner som har kortast väntetid hamnar Hylte. Där är den genomsnittliga väntetiden från ansökan till inflytt elva dagar.

Av de 226 kommuner i Sverige som har lämnat uppgifter om väntetiden hamnar Hylte kommun på plats fem. Det visar uppgifter från kommun och landstingsdatabasen, Kolada. Siffrorna gäller för år 2016.

– Det är ett jättebra resultat och värdefullt för våra äldre. Det är ju en trygghet att veta att man inte behöver vänta så länge, säger Christina Svensson, enhetschef för myndighetsutövning inom omsorgskontoret på Hylte kommun.

Oklar anledning

Orsaken till att Hylte placerar sig så högt på listan är inte helt självklar. Christina Svensson tror att det dels kan bero på att det finns förhållandevis gott om platser på kommunens tre boenden, och att det ofta går smidigt vid flytt.

– Vid in- och utflytt så har vi inte nödvändigtvis en hel månads uppsägning, utan om lägenheten städas och töms exempelvis mitt i månaden så bryter vi hyran vilken dag det än må vara. Och det gör att vi får en mer effektiv in- och utflytt.

Skillnad i Halland

Hylte har betydligt kortare väntetid än övriga kommuner i Hallland. Falkenberg hamnar på andraplats bland de halländska kommunerna med en genomsnittlig väntetid på 33 dagar. Längst väntetid har Kungsbacka kommun med 108 dagar.

Genomsnittlig väntetid från ansökan till inflyttning på äldreboende (placering i Sverige)

Hylte 11 dagar (5)

Falkenberg 33 dagar (62)

Halmstad 43 dagar (100)

Laholm 64 dagar (147)

Varberg 73 dagar (164)

Kungsbacka 108 dagar (205)

Källa: Socialstyrelsen, Kommun och landstingsdatabasen, Kolada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.