Foto: Anders Fall / SVT

Oönskad konstnär ställer ut i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

35-årige Victor Marx blev sparkad från Kungliga konstakademin efter att ha byggt ett konstverk för hemlösa. Det är ett av de offentliga konstverk han vill förbättra samhället med. Nu samlar konstnären sin ”ovälkomna konst” i Halmstad.

Halmstads konsthall på stadsbiblioteket bygger nu upp en liten värld av Victor Marx. Här finns några stötte verk men det han fått mest uppmärksamhet för finns bara dokumenterat i bilder.

Oönskad stadsförbättring var ett par stora verk han genomförde 2009. Idén kom till under en stadsvandring runt Masmo i Stockholm. Boenden i området klagade på de mörka otrygga nischerna som blev runt tunnelbanestationen. Då bestämde sig Victor Marx för att bygga ett galleri.  

– Jag byggde ett galleri i en av nischerna och ljussatta det. Det kallade jag ”Galleri vitrin” för det ser ut dom ett vitrinskåp. På kvällen hade vi lampor som lyste upp och skapade en tryggare miljö, säger konstnären Victor Marx. 

Hotades med vite

Victor Marx hade inget tillstånd. Och kommunens bygglovsenhet var på direkt och hotade med vite på 100.000 kronor om han inte tog bort det. Hela processen finns dokumenterad i utställningen.  

– Det är en viktig del i utställningen. Jag ville uppmärksamma en dålig plats och se om myndigheterna snappade upp att det var det, säger han. 

Ett annat verk gjorde att han blev utslängd från konstakademin. 

– Det kändes jävligt jobbigt. Jag har hört att jag är den enda som blivit utkastad från konstakademin, säger Victor Marx och fortsätter: 

– Jag vill göra bra saker, vackra saker, vacker konst – tankeväckande och samhällsväckande konst på ett progressivt sätt. Där uppstår en konflikt med myndigheter som vill att man ska ha tillstånd. I sig blir det ett intressant konstmaterial.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.