Foto: TT/arkivbild

Organiserade sadelstölder i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Förra året drabbades många stall i Halland av en våg av sadelstölder. I år har det inte varit lika många stölder. En av de som förlorade alla sina sadlar 2016 var Annika Hedman som höll till på dåvarande Förlanda ridklubb.

– Jag blev av med sex sadlar med ett nyvärde runt 30.000 kronor styck. Samtliga sadlar försvann. Jag fick köpa en begagnad snabbt för att ens kunna rida men det är inte så enkelt. En sadel är måttbeställd och särskilt anpassad till både häst och ryttare, säger Annika Hedman, stallägare och ridlärare.

Först hade hon sina nya sadlar inne i huset men det var för bökigt att dra ut och in varje gång man skulle till stallet. Grannen köpte kameraövervakning så det gjorde de också. 

– Många säger att tjuvarna struntar i kameran men man känner sig lite tryggare, säger hon.

Bara märkessadlar

En av ytterdörrarna hade tjuvarna sparkat sönder. De hade bara stulit sadlar av värdefulla märken men inga av sadlarna återfanns av polisen.

– De sade att alla försvann till Öststaterna och såldes på nätet. Många drabbades i Halland förra året, avslutar Annika Hedman, stallägare.

Stölder i år

Enligt polisens uppgifter från Region Väst, där Halland ingår, har tio stölder av sadlar hittills rapporterats i år. Sammanlagt 42 sadlar är stulna till ett värde av 420.000 kronor.

I hela riket har man hittills 2017 stulit 397 sadlar till ett värde över fyra miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer