Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arenafrågan har tagit fart under den senaste mandatperioden. Ska utdaterade Örjans vall rivas eller utvecklas? Hör politikernas åsikter i klippet. Foto: SVT/MTA Bygg & Anläggning

Örjans valls framtid oviss – partier vill riva till förmån för bostäder

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Örjans vall fyller hundra år, men hur många år till blir det? Inte särskilt många om du frågar en majoritet i Halmstads kommunfullmäktige. De flesta partierna vill riva men ett bekymmer kvarstår. Om marken ens lämpar sig för bostäder.

Arenafrågan har länge varit en diskussionspunkt i Halmstad men frågan har tagit fart under den innevarande mandatperioden. Visioner och planer har tagits fram för hur en ny arena med hotell och ny ishall skulle kunna byggas på sannarpsfältet.

Detta skulle ske på bekostnad av jubilaren Örjans vall som isåfall går under rivningsskopan till förmån för ett nytt bostadsområde. Liberalerna har varit drivande i frågan om att få till just detta.

– Genom åren har man fått höra att Örjans vall inte räcker till, vi vill bygga ut den redan existerande arenan på Sannarp och flytta fotbollsarenan dit, säger Lovisa Aldrin (L).

Vill bevara Örjans Vall

Istället ska alltså bostäder byggas på platsen där Örjans vall ligger idag, något som oroar Miljöpartiet.

– Med de översvämningsrisker som finns på platsen så är det inte lämpligt att bygga bostäder utan vi vill bevara och utveckla Örjans vall istället, säger Ola Nilsson, kommunfullmäktigeledamot för Miljöpartiet.

Partierna tog ställning till frågan i SVT:s Valkompass, du kan se hur de svarade här.

I klippet berättar Lovisa Aldrin (L) och Ola Nilsson (MP) om hur de vill göra med arenafrågan i Halmstad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Halland

Mer i ämnet