Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I våras startade Röda Korset i Varberg själva upp en testverksamhet där platserna snabbt fylldes. Hör verksamhetsledaren berätta om varför det finns ett ökat behov av en värmestuga. Foto: SVT/Anna Palmgren

Oro inför vintern – Röda Korset vill öppna värmestuga för hemlösa i Varberg

Publicerad

Allt fler allmänna utrymmen så som stationer och toaletter är låsta. Nu vill Röda Korset i Varberg samarbeta med kommunen för att öppna en lokal för hemlösa i vinter.

I våras bedrev Röda Korset i Varberg en testverksamhet med en lokal med åtta platser som fylldes snabbt. Personer utan fast adress fick sova, äta, duscha och ladda sin mobiltelefon. Organisationen vill nu att kommunen och eventuellt andra aktörer ska samarbeta i frågan för att skapa en permanent värmestuga i Varberg.

Röda Korset i Varberg har dragit lärdomar från andra värmestugor i landet om vilka behov som finns för olika grupper i samhället som inte har någonstans att bo.

I klippet berättar Peter Björck, verksamhetsledare på Röda Korset i Varberg, om varför organisationen ser ett ökat behov av en värmestuga för hemlösa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.