Javid och Oskar Stranberg är kritiska till att Halmstads kommun dragit sig ur Krami. Foto: SVT

Osäker framtid för Krami i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Krami, som hjälper personer med ett kriminellt förflutet att återanpassa sig till samhället, står snart utan lokal i Halmstad efter att kommunen dragit sig ur samarbetet med Kriminalvården och Arbetsförmedlingen. Flera deltagare är nu kritiska till att kommunen inte längre vill vara med.

– Jag tycker det är jättetaskigt av kommunen att göra så här mot oss. Vi har kanske gjort dumheter tillbaka i tiden men nu när vi vill in på den rätta vägen så klipper de totalt, säger Javid, deltagare Krami.

– Jag tror att många av de som går här nu kommer att sluta. De märker att personalen som jobbar här inte heller vet var de ska ta vägen. Hade det varit jag för ett år sedan så hade jag också skitit i det, säger Oskar Strandberg, deltagare Krami.

Både Javid och Oskar Strandberg är tyngda av ett kriminellt förflutet som bottnar i drogmissbruk. Idag är de båda kopplade till Krami i Halmstad, som är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, Kriminalvården och kommunen.

”Blivit en bättre människa”

Kramis mål är att hjälpa personer med ett kriminellt förflutet tillbaka in i samhället via utbildning eller arbete. Både Oskar Strandberg och Javid säger sig ha blivit hjälpta av Kramis insatser.

– Sedan jag började på Krami har jag blivit en bättre människa. Jag kan passa tider och har kommit in i rutiner, säger Javid.

I november förra året drog sig Halmstads kommun ur samarbetet. Och eftersom Krami huserar i kommunens lokaler står organisationen utan lokal från och med mars månad. 

Målen inte uppnådda

De uppsatta målen för Krami 2017 var att 30 till 40 nya deltagare skulle ha skrivits in på Krami, och 15 av dem skulle ha skrivits ut i arbete. De målen har inte uppnåtts och därför skriver kommunen inget nytt avtal med Krami.

Men kommunen är inte bekymrad över att den målgrupp som Krami riktar sig till, nu står utan hjälp.

– Vi jobbar med den här målgruppen redan idag. Anvisas de till oss kommer vi att ta hand om dem i ordinarie verksamhet, säger Camilla Samuelsson, verksamhetschef för arbetsmarknadsenheten på Halmstad kommun.

Vad som händer med Krami i Halmstad framöver är osäkert. Men Arbetsförmedlingens Kramihandläggare Johanna Franzen tror att Krami kommer finnas kvar i någon form.

– Vi kommer att köra på, om än i minskad omfattning av förklarliga skäl, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.