I klippet berättar Ronny Löfquist (S), kommunalråd Hylte, varför han anser att det är viktigt att bevara Krösatågen och tågresenären Ella Håkansson, delar med sig av hon tycker. Foto: Alexandra Nordwall/SVT

Osäker framtid för Krösatågen: ”Kan inte klippa av vår livsnerv”

Uppdaterad
Publicerad

Ett beslut om Krösatågens framtid närmar sig: ska de få fortsätta rulla mellan Hylte och Halmstad? Under 2020 går testperioden för att öka resandet på tågsträckan ut, och i veckan har regionen kallat de berörda kommunerna till ett möte för att diskutera saken.

– Man kan inte klippa av vår livsnerv, säger Ronny Löfquist (S), kommunråd Hylte.

I klippet berättar Ronny Löfquist (S), kommunalråd i Hylte, varför han anser att Krösatågen inte ska upphöra på sträckan mellan Torup och Halmstad. Och tågresenären Ella Håkansson, 11, berättar vad hon tycker om tågsträckan.

Fortfarande med i planeringen

I Hallandstrafikens kollektivtrafikplan för 2021, som beslutades på måndagen, finns fortfarande Krösatågen med.

– Det betyder inte att det inte kan förändras, men några skarpa beslut kommer inte tas innan halvårsskiftet. Under normala omständigheter hade vi förmodligen tagit beslut om en utvärdering av sträckan i höst för att kunna ta ett långsiktigt beslut i början av nästa år, säger Gösta Bergenheim (M), ordförande i Hallandstrafiken.

Beslut tidigare än normalt

Med anledning av coronapandemin kan beslut om både Krösatågen och andra sträckor behöva tas tidigare, uppger Gösta Bergenheim (M), eftersom kollektivtrafiken dras med stora förluster.

Om sträckan ska läggas ner krävs politiskt beslut från Hallandstrafikens ägare Region Halland.

Mikaela Waltersson (M), regionråd, som har kallat Hylte och Halmstads kommuner för att diskutera tågsträckan på onsdag, säger till SVT Nyheter i Halland att hon inte vill kommentera tågsträckans framtid innan mötet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.