Foto: SVT

Oscarsnominerade filmklänningar på Tjolöholm

Uppdaterad
Publicerad

Sammet, siden och djurskal. Det är några av komponenterna när kostymerna från Hollywoodfilmen ”Elizabeth – The Golden Age” visas på Tjolöholms slott.

I den stora Hollywoodfilmen ”Elizbeth – The Golden Age”, som porträtterar Englands drottning på 1500-talet, frossar man i spektakulera klänningar i siden och sammet.

Överdelarna är typiskt traingelfomrade och de har stora kragar. Men de är heller inte helt tidstypiska för att anpassa filmens värld.

– De har också inspirerats av det viktorianska för att visa på att Elizabeth var en progressiv kvinna, berättar Pernilla Karlsson som är programproducent på Tjolöholms slott.

Elizabeth kallades visserligen jungfrudrottningen eftersom hon aldrig gifte sig.

Men hon ska ha varit en stark kvinna som ensam på tronen förde England mot seger över den spanska armadan och det är kanske därför hon väcker fascination nog att ha porträtterats på film.

– Hon var ju en väldigt duktig regent och maktspelare av rang, säger Pernilla Karlsson.

– Vi är intresserade av kvinnor som väljer makten och sen är ju folk tokiga i vackra kläder.

Se hela inslaget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.