Svampkonsulten Ove Gustavsson har i dagarna noterat ovanligt mycket svamp. Foto: TT/SVT

Ovanligt mycket svamp – passa på att plocka

Publicerad

En förhållandevis varm inledning på sommaren och en hel del regn har gjort att svampbeståndet nu är ovanligt högt. Men innan man ger sig ut i skogen finns det en del att tänka på.

– Det har varit ganska varmt och soligt nu en längre period, och dessutom har det regnat då och då. Det är det perfekta väderförhållandet för svampar, säger svampkonsulenten Ove Gustavsson.

”Pefekt för svampar”

Ove Gustavsson, som jobbat som svampexpert sedan slutet av 80-talet, har aldrig tidigare sett så mycket svamp i början av juli som i år.

Enligt honom är en av orsakerna till det goda beståndet det varannandagsväder som varit den första halvan av sommaren.

– Det har varit mellan 15 och 20 grader och jämna regnskurar. Perfekt för svampar, säger Ove Gustavsson.

Under en promenad i Hyltebruk häromdagen observerade Ove Gustavsson ett flertal svampar som vanligtvis inte brukar synas till så här års. Det var framför allt olika kremlor som fångade svampentusiastens uppmärksamhet. Mild grönkremla, kantkremla och brokkremla var bara några av de arter som han stötte på.

Gott om gallsopp

Men svampkonsulenten noterade även mindre trevliga svampar som gallsopp – som har en starkt bitter smak.

– Gallsopp liknar Karljohan och många förväxlar dem. Den är förvisso inte giftig men smakar inte så bra. Så det är lite trist om man har en stor stuvning och råkar få i en massa gallsopp, säger Ove Gustavsson.    

Har du några tips på var man hittar bäst svamp?

– Man ska helst leta i äldre så kallade blandskogar, där kan man hitta det mesta. Och så ska man hålla sig i norrsidan av sluttningar där det i regel är fuktigare. Där trivs svampen, säger Ove Gustavsson, svampkonsulent.  

Det finns ju giftiga svampar, vad ska man tänka på där?

– Man ska aldrig plocka en svamp som man inte med säkerhet vet är ätlig. Kan man inte bestämma det själv, då ska man rådfråga en expert. Jag får ofta frågor om just det, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer