Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med ut på båten i Skummeslövsstrand när Ragnar Falk fiskar upp flera av den giftiga fisken, vars taggar orsakar mycket smärta om man råkar trampa på den. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Ovanligt mycket fjärsing i Laholmsbukten –Sveriges giftigaste fisk

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fjärsingar, Sveriges enda fiskart med farligt gift, ser ut att ha ökat rejält längs Laholmsbukten i år. Ragnar Falk har aldrig tidigare sett så många under sina 65 år som fritidsfiskare.

Hör mer om vad ökningen kan bero på i klippet ovan.

Att fjärsingen syns till längs västkusten på sommaren är inte ovanligt. Men att den förekommer i så här stor utsträckning har fiskaren Ragnar Falk aldrig varit med om. När SVT kontaktar Länsstyrelsen förvånas även de över mängden som nu fiskas upp längs Skummeslövs kust.

Vill varnar andra

Då fisken ofta ligger nerbäddad i bottensanden och lätt kan trampas på, uppmanar Ragnar alla badare att bära badtofflor för att skydda sig.

Hur känns det att bli stucken? Ragnar har egna erfarenheter, hör honom berätta i klippet ovan.

Vad kan jag göra själv om jag blir stucken?

Du bör göra följande för att så fort som möjligt försöka minska giftets verkan:

Sänk snarast ner den del av kroppen som har stuckits i varmt vatten eller annan vätska. Vätskan ska vara så varm som möjligt utan att det bränns, 40 till 45 grader. Testa temperaturen först med en annan del av kroppen, till exempel ett finger.

Håll kvar kroppsdelen i den varma vätskan i en halvtimme upp till en timme, eller tills smärtan går över. Skadorna minskar eftersom giftet blir mindre aktiv av värme. Fyll på med nytt hett vatten så att vattnet fortsätter vara varmt.

Försök ta bort eventuella rester av gifttaggen.

Källa: 1177

KORTFAKTA OM Fjärsing

Trachinus draco på latin.

• Brun i färgen och kan bli 45 cm lång, men blir i våra vatten sällan över 25 cm.

• Långsmal kropp. Främre ryggfenan har vassa fenstrålar och gällocket har en vass, bakåtriktad tagg. Taggarna är förbundna med en giftblåsa.

• Är en bottenfisk som gärna ligger nedgrävd på botten så att endast främre ryggfenans taggar och ögon sticker upp.

• Förekommer utmed hela västkusten men är sällsynt i södra Östersjön.

• Äter i huvudsak räkor, småfisk och småkrabbor

Källa: Sjömatsfrämjandet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.