Annika Ewe, enhetschef för överförmyndare i samverkan. Foto: Privat/SVT

Överförmyndarnämnden i Kungsbacka ändrar rutinerna

Uppdaterad
Publicerad

Beslut om godmanskap ska inte enbart baseras på Migrationsverkets åldersbedömningar. Nu ska överförmyndarnämnden i Kungsbacka göra egna bedömningar.

– Man måste göra en självständig bedömning av Migrationsverkets beslut. Vi ska titta på det själva och därefter fatta ett eget beslut i frågan när det finns anledning till det – exempelvis när Migrationsverket skriver upp någon till att vara myndig, säger Annika Ewe, enhetschef för Överförmyndare i samverkan.

Det var i slutet av förra året som Migrationsverket beslutade att skriva upp 16-årige Yaser Rahmanis ålder till 18 år. Han skulle då ha förlorat sina gode man. Överförmyndarnämnden utgick från Migrationsverkets bedömning, och ansåg därför att godmanskapet skulle upphöra.

Saknades grund

Men Migrationsverkets beslut om ålderskorrigering börjar inte gälla förrän det finns ett slutligt beslut som vunnit laga kraft. Enligt Varbergs tingsrätt hade överförmyndaren inte gjort någon egen bedömning av åldersfrågan utan enbart utgått från Migrationsverkets beslut. Tingsrätten ansåg då att det saknades grund för att godmanskapet skulle upphöra.

Nya rutiner

Men nu förändras rutinerna för överförmyndarnämnden i Kungsbacka. Framöver kommer överförmyndarnämnden alltid att göra en självständig bedömning av åldersfrågan innan beslut om upphävande av godmanskapet kan ske.

Kan det finnas fall då personer felaktigt förlorat sin gode man?

– Det finns några få fall där vi har sagt att vi inte lyssnar på Migrationsverket, och i de fall har vi gjort avsteg. Men konsekvenserna för de ensamkommande tror jag inte har varit varken stora eller negativa, säger Annika Ewe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.