Överviktiga med sundare livsstil får bättre betyg

Uppdaterad
Publicerad

Barn som får hjälp att gå ner i vikt klarar i högre grad att få godkända betyg, det visar en studie som gjorts vid Kungsbacka sjukhus.

I Kungsbacka samarbetar sedan tio år elevhälsovården med sjukvården och privata aktörer för att hjälpa överviktiga barn att hitta en sundare livsstil med goda resultat i skolan.

Barnläkaren Lovisa Sjögren kan nu med sina preliminära forskningsresultat konstatera att 80 procent av de medverkande barnen får godkända skolbetyg. Under åren har mer än hundra barn varit en del av verksamheten.

– Vi kan få barn att komma till fysisk aktivitet. Jag tror att det finns en bild av att barn med fetma inte vill träna – det är nonsens, säger Lovisa Sjögren.

Unik verksamhet

Kungsbacka kommun är unika i sitt slag  när man erbjuder gratis aktiviteter för den här gruppen som ridning, yoga och simning i former där elever känner sig trygga.

– Man märker att barnen mår så bra. De står rakryggade, de har saker de älskar att göra på sin fritid, de har hittat sin grej, säger Lovisa Sjögren.

Stärkt självkänsla

Det är inte bara betygen som påverkas positivt, det vet vårdnadshavaren Arienne Witte Assarson.

– Barnen får kompisar. De får göra roliga saker tillsammans och arbetar som ett team.

Hon fortsätter:

– De här barnen har ofta dålig självkänsla, och det stärker den här gruppen fantastiskt bra, säger Arienne Witte Assarson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.