Färre halländska brott utreds om häktet läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Hallands kommuner, polis och region står enade i kampen för att behålla häktet i Halmstad. Men från Kriminalvårdens generaldirektör kom inga besked vid Halmstadbesöket.

Häktet i Halmstad består idag av tio platser inhysta i tillfälliga lokaler. Det är nu upp till kriminalvården att, tidigast i höst, besluta hur framtiden blir.

Alla parter är överens om att en permanent lösning måste till. Från regionalt håll är önskan att häktet förblir i Halmstad, men det kan bli tal om nedläggning.

– Det är en stor oro för vi ser framför oss att få färre utredningar genomförda på grund av långa transporter, säger Mats Palmgren polisområdeschef Halland.

Transporterna han pratar om innebär att polisen i Halland tvingas köra häktade personer till andra städer.

– Jag är här för att förstå frågan på djupet, säger Nils Öberg generaldirektör Kriminalvården.

Trots att generaldirektören inte gav några konkreta besked när han på onsdagen besökte Halmstad, så är Regionstyrelsens ordförande positiv.

– Jag är en obotlig optimist om framtiden. Så vi ska försöka med gemensamma krafter att se till att det blir ett permanent häkte i Halmstad, säger Mats Eriksson (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.