Foto: TT

Varbergarna har gratis parkering – men högst böter i länet

Publicerad

Varbergs kommun utmärker sig genom att nästan uteslutande använda P-skiva vid parkeringsplatser i staden. Det är gratis och många varbergare är positiva till systemet. Men per invånare delas det ut flest kronor i böter i Varberg i jämförelse med övriga Halland.

Utslaget per invånare betalade varbergarna 49 kronor i böter 2017. I jämförelse med övriga halländska kommuner är skillnaden stor. Halmstad är närmast med 35 kronor per invånare. Grannkommunerna Falkenberg och Kungsbacka har inte ens hälften så många kronor i bötesbelopp per invånare som Varberg.

– Möjligen är respekten för angivelserna lägre eftersom det är gratis, säger Ann-Charlotte Stenkil, komunnalråd i Varberg.

”Glömmer bort tiden”

Vid hamnparkeringen i Varberg hittar Mikaela Nilsson en plats.

– Det är väldigt många felparkeringar har jag märkt, säger hon.

Beror det på P-skivan?

Delvis, jag tror man glömmer bort tiden helt enkelt. Jag har inte koll på samma sätt som när man har betalat, säger Mikaela Nilsson.

Uppskattat system

Parkeringssystemet med P-skiva är starkt förknippat med Varberg.

– Det är ett varumärke och vi tror att många uppskattar att det är gratis i Varberg, säger kommunalrådet Ann-Charlotte Stenkil.

Är det inte ett förlegat system och lite snårigt för folk som inte vet hur det fungerar?

–  Det är en teknik för hur man reglerar tiden. Men nu 2018 kan jag tycka att man istället kan använda en app, vilket kanske är lättare. Bara för att man har en app betyder inte det att man måste ta betalt, säger Ann-Charlotte Stenkil.

”Suveränt”

Bilisterna som SVT Nyheter Halland träffar i Varberg är ändå rörande överens över P-skivans förträfflighet och använder ord som ”utmärkt” och ”suveränt”.

– Jag har även hört det motsatta. En del som kommer utifrån har inte parkeringsskiva och vet inte vad de ska hämta den. Men det går även att skriva tiden på en lapp, säger Ann-Charlotte Stenkil.

Parkerings böter i Halland 2017

Visa

Antal kronor per invånare

Varberg:  49

Halmstad: 35 

Kungsbacka: 23

Falkenberg: 23

Laholm: 10

Hylte: 0

Källa: Transportstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer