Starta klippet för att se Magnus Tideman berätta mer om studiens resultat och vad myndigheter och kommuner bör tänka på inför nästa kris. Foto: Marcus Alakangas/SVT

Pandemin drabbade personer med funktionsvariationer hårt

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie visar att många personer med funktionsvariationer har drabbats hårt, psykiskt, under pandemin. Framförallt i de kommuner där daglig verksamhet stängdes helt.

– Det finns också en risk för långsiktiga effekter, säger Magnus Tideman, professor på Högskolan i Halmstad.

I samarbete med flera olika lärosäten presenterar Högskolan i Halmstad nu en studie som visar hur personer med funktionsvariationer påverkats av pandemins nedstängning.

– Personer med intellektuell funktionsnedsättning hade en utsatt position redan innan. När pandemin kom blev de väldigt hårt drabbade, säger Magnus Tideman, professor i socialt arbete med inriktning mot funktionshinder.

Landets kommuner fick själva besluta hur verksamhet för personer med funktionsvariation skulle hanteras under pandemin. Flera valde då att helt stänga ned daglig verksamhet för att undvika smittspridning.

Kritik mot myndigheter

Det drabbade framförallt de som har eget boende i gruppbostad. Enligt Magnus Tideman har många levt i en isolerad tillvaro under en lång tid och han anser att Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen borde agerat på ett annat sätt gentemot denna grupp.

– Det skapar naturligtvis ett psykiskt mående som inte är bra. Speciellt när man beroende på sin funktionsnedsättning kanske inte förstår skälen till det.

Starta klippet för att se Magnus Tideman berätta mer om studiens resultat och vad myndigheter och kommuner bör tänka på inför nästa kris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.