Anders Nilsson och hans legokopia av pappersbruket i Fredriksberg.

Pappersbruk i lego tog ett år att bygga

Uppdaterad
Publicerad

Vad kan du inte bygga av de små plastbitarna? I helgen tar legoentusiaster i alla åldrar över Stadsbiblioteket i Halmstad.

Lego är välbekant för de flesta och i helgen visas en utställning på Stadsbiblioteket i Halmstad om vad man kan skapa med de små bitarna.

– Det är en utställning i världsklass. De bästa byggarna i Sverige är här, säger Henrik Persson, arrangör i föreningen Swebricks.

Modell av pappersbruk

När SVT Nyheter Halland besöker biblioteket på fredagen håller utställningen på att byggas upp.

Och det är inte bara rymdstationer från Star wars, ninjaarméer och medeltida riddarmiljöer.

Bakom en detaljerad modell av ett nedlagt pappersbruk i Fredriksberg i Dalarna, står ordföranden i svenska legoföreningen Swebricks, Anders Nilsson.

– Jag har återskapat den i detalj som den var när den var i drift. Det tog över ett år med all rekning, fotografering och mätning för att få skalorna att stämma, berättar Anders Nilsson som själv är från Fredriksberg.

För sitt bygge har han bland annat prisats på mässan Lego World i Köpenhamn.

2000 kronor i månaden på lego

Lego är i dag en hobby som lockar alla åldrar.

Henrik Persson som arrangerar utställningen i Halmstad tycker inte att det brukar vara nåpgon som höjer på ögonbrynen mot att han som vuxen man bygger med lego.

– Folk tycker det är spännande. Det är accepterat att gå tillbaka till lite barnsliga saker och ha lego som hobby, säger han.

Det är ganska dyrt, hur mycket lägger du på lego?

– Som mest försöker jag hålla mig till 2000 i månaden, säger Henrik Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.