Norre katts park i Halmstad efter stormen Gorm. Foto: SVT

Parkträd för miljoner borta

Uppdaterad
Publicerad

Träden i Norre Katts park i Halmstad skulle stå pall för stormar enligt en inventering tidigare i år. Istället blåste miljontals kronor ner. Nu väntar stora förändringar.

Det var 12 lindar och en bok som föll i stormen Gorm. Enligt en uppskattning handlar det sammanlagda värdet på omkring åtta miljoner kronor.

– Det handlar också om estetiska, sociala och biologiska värdena som är enorma, säger stadsträdgårdsmästare Sofia Warpman.

Extern konsult

Kunde man inte förutse det som hände?

– Vi har inventerat träden, låtit en extern konsult besiktiga och inventera träden så sent som i somras. Inte något av de träden var klassade som riskträd, säger Sofia Warpman.

Hundra år gamla

Dom 12 lindarna och boken som föll var omkring hundra år gamla. Just nu pågår ett uppröjningsarbete som ska vara klart i nästa vecka. Och redan om ett år kan kommunen presentera en plan kring hur parken ska utvecklas. Sofia Warpman tror på en modern park där aktiviteter ska locka fler besökare.

– Vi har till exempel många förfrågningar om att ha konserter här. men vi pratar också om ett utegym och om att få boulen att komma fram mer.

Norre Katts park

Anlades på 1850-talet av A J Sjögren. Han ville skapa en attraktivt plats för Halmstadborna så förutom gräsmatta, allé, fruktträd och lövsalar inrättades restaurang, lusthus, kägel- och dansbana. Detta döptes till Tivoli.

Har på senare år haft en mångfaldig vegetation med bland annat magnolior, rhododendron- och azaleabestånd, stora sommarblomsplanteringar, lindalléer, en hängaskallé utmed Nissan samt många exotiska trädarter.

Finns utrymme för många aktiviteter, bland annat finns en yta för boulespel, promenadslingor samt gräsytor. Här sker årligen släppet av nybakade studenter från stadens gymnasieskolor.

Källa: Gamla Halmstad, Halmstads kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.