Janna Strandli är ordförande för Borrelia och TBE föreningen i Sverige. Foto: SVT

Patientförening positiva till vaccination

Uppdaterad
Publicerad

Hennes egen historia börjar med ett fästingbett och ett insjuknande i borrelia. Som ordförande i patientföreningen Borrelia och TBE föreningen är hon positiv till de nya rekommendationerna för vaccinering i Halland.

– Det är jättebra eftersom vi ser att fästingar ökar mer och mer, säger Janna Strandli.

Säsongen för fästingar börjar redan i mars. Tidigare har Halland varit förskonat från TBE-smitta. Men efter att tre personer smittades förra året så har smittskyddsläkaren på Hallands sjukhus i Halmstad för första gången ändrat rekommendationerna. Nu rekommenderas att boende i det område där personer förra året smittades vaccinerar sig.

Hör om Jannas tankar kring fästingar i klippet ovan.

TBE och Borrelia

TBE

(Tick Borne Encephalitis) eller fästingburen hjärninflammation (encefalit) orsakas av ett så kallat flavivirus. Den kan yttra sig som hjärnhinne- och hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, nackstelhet och förlamningssymtom. Dödsfall är mycket sällsynta.

Sjukdomen sprids via fästingar som smittas när de suger blod från ett smittat djur. Fästingarna kan också överföra smittan direkt till sin avkomma.

Människan smittas genom bett av fästingar. De flesta fallen sker under sommaren och hösten.

Sjukdomen smittar inte från person till person. Inkubationstiden är vanligen mellan en och två veckor.

Det finns vaccin mot TBE som har god skyddseffekt.

Borrelia

Borrelia sprids via fästingar. Borreliainfektion orsakas av en grupp borreliabakterier.

Hos cirka hälften av fallen utvecklas en ringformad rodnad på platsen för fästingbettet. Efter ett par månader kan infektionen utvecklas vidare med symtom från centrala nervsystemet; hjärnhinneinflammation, utstrålande smärtor, förlamning (främst i ansiktet).

En obehandlad infektion kan självläka. Symtomgivande borreliainfektion behandlas med antibiotika. Symtom som uppkommit av en allvarlig infektion med påverkan på nervsystemet går inte alltid tillbaka.

Det finns ännu inget fungerande vaccin. Men forskningen pågår för att ta fram ett vaccin mot borreliainfektion.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.