Patric är själv adopterad och tacksam för sin barndom. Foto: SVT

Patric är den enda ensamstående mannen i adoptionskön

Uppdaterad
Publicerad

I dag står drygt 1200 par eller ensamstående i adoptionskö i Sverige – en av dem är Patric Nilsson från Varberg som själv är adopterad. Han är den enda ensamstående mannen i kön.

– Jag har bestämt mig, jag är redo för att adoptera oavsett om jag har en partner eller är ensam, säger Patric Nilsson.

I början på 2000-talet fick Sverige för första gången en utlandskontakt som accepterar ensamstående män som adoptivföräldrar – men på över femton år har endast en handfull adoptioner genomförts.

– Det är svårt. Det är många givarländer som inte accepterar ensamstående män och det gör att man drar sig för det, säger han.

Men sedan hans tidiga tonår har Patric Nilsson vetat att han vill adoptera, oavsett om han kan få biologiska barn eller inte.

Fördomar – för att han är man

I dag är Patric den enda ensamstående mannen i kön, tillsammans med cirka 200 ensamstående kvinnor.

Han blev varnad för att försöka bli ensamstående adoptivförälder på grund av alla påhopp han skulle få utstå. Han har bland annat fått höra att han adopterar för att barnet ska likna honom själv, och att en mamma lämpar sig bättre som förälder.

– Jag tror inte att det finns någon bevisning för att ensamstående kvinnor skulle vara bättre föräldrar än ensamstående män. Den forskningen skulle jag vilja se.

Han fortsätter:

– Ett barn som inte har någon skiter i vilket. Barnet är glad över att någon överhuvudtaget bryr sig, säger Patric Nilsson som själv är adopterad av sina föräldrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.