Visa alla (2)
Visa alla (2)

Asylboendets vinst finansierade spa

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverkets asylboenden skapar i flera fall storvinster hos de privata bolag som anlitas, det visar SVT:s granskning. Ett exempel är Liagården AB i Halland där miljonvinster från asylboendet gick till en spa- och konferensanläggning.

Migrationsverket betalade Liagården 20,8 miljoner kronor för att de under 2013 bedrivit flyktingboendet Lia Hof utanför Ullared. Kostnaden baseras på antalet asylsökande och dygn som de vistats på boendet. Liagården gjorde på detta en storvinst och kunde betala ut drygt tio miljoner kronor i koncernbidrag till moderbolaget Ästad gård AB.

– Jag tänker väl inte så mycket kring vinsten. Det blev ett väldigt stort överskott från 2013 på grund av en väldigt hög beläggning som vi aldrig någonsin hade kunnat förutspå, säger Daniel Carlsson, styrelseordförande för Liagården och Ästad gård, till SVT Västnytt.

”Kanske inte ser så bra ut”

Ästad gård är en konferensanläggning utanför Varberg som nyligen rustats upp och byggts ut för att kunna erbjuda sina besökare en miljö för möten och aktiviteter. Bland annat finns där ett påkostat spa och en av Sveriges största vingårdar. Och det var till denna verksamhet nästan hälften av de pengar gick, som Migrationsverket betalat för driften av asylboendet Lia Hof.

– Det förstår jag att det kanske inte ser så bra ut. Men det man ska ta hänsyn till är att det lika gärna kunnat vara minussiffror. Hade vi inte fått den beläggning vi fick så hade vi stått där med ingenting och en massa personal så det hade lika gärna kunnat gå åt andra hållet, säger Daniel Carlsson.

Migrationsverket bakbundna

350 kronor per person och dygn, det är taket på den summa som företagen kan fakturera Migrationsverket. Men trots taket så kan företagen ändå göra så stora vinster att varannan skattekrona kan gå till något annat. Migrationsverket säger sig titta på andra lösningar men i dagsläget är det så här det ser ut.

Nya vinster 2014

Just nu bor 190 personer på asylboendet Lia Hof och Migrationsverket har för avsikt att fortsätta med samarbetet. Just nu ser Liagården ut att göra liknande vinster i år som under 2013.

– Om året fortsätter så här hela vägen ut så blir det liknande vinster. Vi har kört verksamhet i två år här på Lia Hof så det är dags för stora renoveringar och sedan ska allt återställas och bli vandrarhem igen när det väl tar slut här. Så vi måste spara pengar för det, säger Daniel Carlsson.

Har du tips eller åsikter om asylboendena? Kontakta SVT eller diskutera i sociala medier under #dinröst.

I våras granskade SVT:s valsatsning Dinröst migration och invandring. Du kan läsa mer om den granskningen här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar asylboendets vinnare

Mer i ämnet