Per Gessle, Bengt Grive och Marie Fredriksson. Foto: SVT och TT

Per Gessle om nya turnén, Roxette och pingis-VM

Uppdaterad
Publicerad

I höst tar Per Gessle sikte internationellt med Roxette-hitsen – men den här gången utan Marie Fredriksson.

– Min ambition är såklart inte att försöka ersätta Marie på något sätt utan helt enkelt att ge mina låtar lite nytt blod och fortsatt liv, säger Per Gessle till SVT Nyheter Halland.

Du åker ut i Europa i höst med dina Roxette-låtar, varför?

– Det kändes fantastiskt att spela med mitt, delvis, nya band i somras och idén dök faktiskt upp redan under förra årets repetitioner. Varför inte göra en turné baserad på Roxette-låtar och arrangera dem för den här sättningen?

Per Gessle

Jag hade annars gissat på något med Gyllene tider, typ en nyinspelning av den gula EP:n som ni i år släppte för 40 år sedan?

– Hahaha, nej den EP:n ska man nog inte röra! Vi spelade ju dessutom in ”Billy” och ”När alla vännerna gått hem” igen till första albumet. Det får räcka.

”Ska rota bland vinylerna”

Redan förra året spelade Per Gessle Roxette-låtar utan bandets andra hälft Marie Fredriksson. Sångerskans läkare avrådde till fortsatt turnerande för duon, och sedan dess har både media och fans frågat sig om det går att göra Roxette utan Marie.

– Jag har skrivit för Roxette ända sedan 1986 och vi släppte tio studioalbum och 53 singlar totalt. Jag älskar så många av de här sångerna och jag vill verkligen fortsätta att spela dem. Det är en så stor del av mitt liv. Maries och mitt samarbete var unikt och går aldrig att återskapa så det är ju inte alls det jag är ute efter.

Under förra turnén blandade du låtar från alla dina karriärer och dammade bland annat av Gyllene Tider-doldisen ”Honung och guld”. Vilka Roxette-låtar som hamnat i skuggan kan dyka upp i höst?

– Det vet jag inte. Jag tänker ägna min sommar åt att rota bland vinylerna.

Turnén drar igenom tio länder och inleds i Hamburg den elfte oktober. Halmstad, Stockholm, Karlstad, Linköping och Göteborg är de svenska städerna som kommer få sjunga till låtar som ”The Look” och ”Joyride”.

Två saker till...

Det är snart dags för pingis-VM i Halmstad där du skrivit den officiella låten. Ska du se någon match i Halmstad arena?

– Jag hoppas det. Jag har alltid varit pingis-fan. Jag kommer ihåg SOC-pingisen som gick i Halmstad ett år när jag var liten. Jag fick inte tag på någon spelar-autograf men däremot Bengt Grives! Vad sägs om det!? Jag har den fortfarande.

Vilka artister lyssnar du mest på just nu?

– Oj, jag lyssnar på så himla mycket olika saker. Innan idag lyssnade jag på Chainsmokers, Guy Clark och Charla K’s nya single. Musik är kul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Per Gessle

Mer i ämnet