Greppet att släppa två skivor samma år och åka på turné med låtar från alla hans karriärer är nytt för superstjärnan.
Men räcker det för att han ska känna nerv och förväntan inför kommande månaderna?
– En av de stora fördelarna med att bli lite äldre och ha skaffat sig erfarenhet är att man lärt sig slappna av och inte ta allt på så blodigt allvar längre. Jag känner verkligen det. Jag har aldrig tyckt det varit så roligt att spela musik som nu, berättar Per Gessle i en mejlintervju med SVT Nyheter Halland.
Han fortsätter:
– Den stora utmaningen är att få ihop någonting i sommar på scenen som jag inte riktigt gjort förut. Att blanda mina olika karriärer och kanske kunna överraska, inte minst mig själv. Nashville-projektet har redan hunnit bli en unik företeelse för mig, jag tycker det är bland de mest personliga och bästa jag gjort, så det är klart att jag skulle vilja att människor lyssnar och tar till sig mina nya hyss. Time will tell.
”Istället för att hänga i baren”
I slutet av april släpps den första skivan ”En vacker natt”. Därefter väntar en sommarturné innan ”En vacker dag” ges ut i höst. Det blir den första produktionen sedan ”Mazarin” (2003) som spelas in i en annan studio än i producenten Christoffer Lundquists studio i Skåne.
Nytt för den här gången var Nashville som inspelningsplats och att en skiva – blev två.
– Jag tillhör ju album-generationen så jag tänker fortfarande som om jag ska göra en LP-skiva. Jag hade fjorton låtar med mig till Nashville. Normalt sett så faller ett par-tre spår bort automatiskt och då har man en lagom lång platta kvar. Men det gick så bra i Tennessee, alla bitar föll på plats oväntat snabbt och jag blev klar med mina fjorton låtar i god tid.
Läs mer: Per Gessle om nya musikalsatsningen
– Istället för att hänga i baren så kom jag på att jag hade två grymma ballader på engelska som skulle kunna passa att göra duetter av med amerikanska country-sångerskor. En seriös utmaning. Jag ringde runt lite till några vänner i branschen och fick korn på två helt underbara sångerskor som var tillgängliga och som blev grädden på moset av vårt Nashville-äventyr.
– Dock, sexton låtar blev ungefär 65 minuter musik och det kändes för långt för ett enda album. Alternativen var ett dubbelalbum eller två separata skivor. Jag valde det sistnämnda och lade de engelska spåren sist på varje skiva. Bägge albumen har ungefär samma temperatur och hör liksom ihop, det är väldigt vacker musik, sparsamt och försiktigt producerat där vi försökt låta alla instrument och röster få ta plats och göra sig hörda.
”Hade några magiska timmar i studion”
Förutom balladerna på engelska så är det svenska som gäller. Låten ”Småstadsprat” är en duett med Lars Winnerbäck och släpps på fredag.
Halmstadartisten Linnea Henriksson har även hon involverats i projektet. Liksom John Holm.
Den sistnämnde har genom åren varit en stor förebild för Per Gessle. På första soloskivan gjordes en cover på Holms ”Den öde stranden” och samma låt spelades under Gyllene Tiders turné Återtåget på nittiotalet.
Se mer: Per Gessle besökte Skavlan
– John är verkligen en gammal hjälte. Även om vi sprungit på varandra ett par gånger genom åren så träffade jag honom ordentligt först i Halmstad förra vintern när han spelade på Kajskjulet. Sen såg jag honom igen på ett av hans Stockholmsgigs då han verkligen var i toppform. Det var då jag frågade honom om han ville vara med på min platta och det ville han gärna. Jag skickade min demo till honom och vi spelade in hans sång nere i Skåne, han bor ju i Malmö, och hade några magiska timmar i studion. John har en stor och generös personlighet och en av de mest uttrycksfulla sångarna jag vet. Han fattar inte riktigt hur bra han är!
Hur kom du på tanken att involvera Lars Winnerbäck och Linnea Henriksson?
– Jag har sjungit mycket med Helena Josefsson på mina soloplattor genom åren och det gör jag fortfarande resten av mitt liv om jag får. Många av mina låtar är skrivna för flera röster så det föll sig ganska naturligt att utvidga paletten med fler än bara Helena. Tanken på att sjunga med andra killar kändes nytt för mig och det ger dessutom texterna ett annorlunda perspektiv. Lars W är en grym låtskrivare och artist som jag beundrat länge så jag blev verkligen glad när han ville vara med. Vi har ganska många av samma skivor hemma i hyllorna. Linnea har jag känt ett tag och hon är en helt bedårande person och sångerska med sina blåa toner och lite lätta jazzanslag. Så fort både John, Lasse, Linnea och Helena kom med så ändrades låtarnas identitet totalt. Spännande och oförutsägbart.
”Har nog blivit snällare mot mig själv”
Claes Eriksson i Galenskaperna beskrev i en intervju sitt skrivande med att han i unga år skrev sitt material på inspiration, men på äldre dagar har inspirationen bytts ut till erfarenhet. Med tanke på den stora mängd låtar du gjort, kan du känna igen det i ditt låtskrivande?
– Jag vet inte, inspiration och erfarenhet kan ju lätt gå hand i hand. Jag känner mig friare än någonsin när jag skriver i dag. Jag testar olika märkliga gitarrstämningar, jag tramsar mer i studion, jag tar mig tid att skriva fler verser än jag behöver, jag låter magkänslan få bestämma det mesta. Jag känner, sakta men säkert, att jag inte behöver bevisa så mycket för mig själv längre. Jag har nog blivit snällare mot mig själv, hahaha. Jag har ingen direkt hitlista i sikte, inga skivbolag att göra nöjda, inga större kommersiella krav att leva upp till. Jag har varit så himla lyckligt lottad i mitt liv att så mycket av min musik nått ut till så många och det är verkligen inget man kan ta för givet. Det har skapat ett sorts lugn hos mig.
Många kill-your-darlings
Till turnén har du lovat att framföra låtar från hela din karriär. Dessutom släpper du nytt material i år. Det måste vara en nästan omöjlig uppgift att ta fram en setlist som inte varar i tre-fyra timmar?
– Jag är ju, som du kanske vet, en stor förespråkare för korta konserter! Det blir så klart mycket kill-your-darlings för jag tänkte hålla mig till runt 100 minuter. Vi får se. En sommarturné utomhus kräver en ganska stor dos av allmängiltighet och uppmuntran till spontandans så det blir säkert många hits.
Per Gessle om...
...att rådfråga fansen om låtförslag på sociala medier:
– Ja, det är verkligen härligt med all respons och alla förslag som kommer in hela tiden. Alla verkar ha sina egna favoriter. Honung och guld. I like it like that. Varmt igen. Vi kommer att testa en massa låtar när vi börjar repa och se var vi hamnar. Jag får lyssna in mig ordentligt, jag har glömt massor och det finns så mycket.
...jobbet att snickra ihop en låtlista som spelas precis före konsert:
Jag har såklart redan börjat fila på en pre-gig-spellista och den kommer att bli fab, det lovar jag. Och visst, Willie Nelson och Townes van Zandt måste ju vara med. Och lite Roy Orbison också. Vi använder ett par av Roys gitarrer på mina Nashville-plattor. Jag känner hans son och han kom förbi studion med ett par härliga gamla Gibsons som han tyckte skulle vara med och välsigna vår Nashville-dröm. Bara en sådan sak.