– Det har varit otroligt många sömnlösa nätter, säger Hanna Nilsson. Foto: Privat och SVT

Personal gav pojke adhd-diagnos – ville sälja fiskolja som bot

Uppdaterad
Publicerad

En kommunanställd inom barnomsorgen i Laholm diagnostiserade själv Hanna Nilssons son med adhd. Sedan menade den anställde att sonen behövde fiskolja för att hans hjärna skulle balanseras.

Allt började när en anställd inom barnomsorgen plötsligt började ringa Hanna. Något som Hallandsposten var först att berätta om.

– Den här personen säljer produkter på sin fritid. Bland annat fiskleverolja och hen började ringa mig i december och ville träffa mig angående min son, berättar Hanna Nilsson.

Sedan eskalerade samtalen. Den anställde ringde henne om och om igen.

– Hen sa att min son hade svår adhd och att han hade stora fel på sin hjärna. Sedan sa hen att sonen behövde den här oljan för att balansera upp hans hjärna, säger Hanna Nilsson.

Sonen flyttades

Den anställde hade ingen som helst utbildning att ställa den typen av diagnoser och Hanna Nilsson tog väldigt illa vid sig. Hon tog genast kontakt med den anställdes chef och fick på ett möte veta att sonen aldrig mer skulle behöva träffa personen igen. Hanna Nilsson trodde då att sonen skulle få gå kvar och att den anställde skulle flyttas. Men det blev tvärtom.

– Det har varit otroligt många sömnlösa nätter. Hela situationen är befängd. Personen får jobba kvar medan min son får flytta på sig, säger Hanna Nilsson.

Hanna Nilsson är besviken på kommunens agerande och hon har nu anmält Laholms kommun till Skolinspektionen. Hon kommer också lyfta frågan till politikerna på nästa möte i Kommunfullmäktige. 

Utreder internt

Carin Kjellström, biträdande utbildningschef på Laholms kommun, säger att kommunen hanterar ärendet internt.

– När vi får signaler så tar vi dem givetvis på allvar. Hur vi hanterar personal är internt arbete. Det vi har gjort nu är att försäkra oss om att barnet har omsorg.

Får personal ställa diagnoser på det här sättet?

– Ingen har rätt att göra det om man inte har utbildning och en utredning har gjort det.

Får de använda sina jobb för att sälja produkter?

– Det är absolut inte okej att blanda sin bisyssla med sitt jobb på kommmunen.

Kommer personen kunna jobba vidare?

– Det får vårt interna arbete utvisa, säger Carin Kjellström.

Fotnot: Det finns viss forskning som pekar på att fiskolja kan hjälpa barn med adhd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.