Arkivbild. Foto: SVT

Personal slår larm om brist på ambulanser

Uppdaterad
Publicerad

En tvååring i Kungsbacka befarades ha livshotande symptom men fick vänta i en halvtimme på ambulans. Den närmsta i Halland fanns nämligen i Varberg. I en avvikelserapport larmar nu personal om brist på ambulanser i norra Halland.

Händelsen inträffade i början av april. Larmet till SOS bedömdes ha högsta prioritet, vilket innebär att ambulans ska vara på plats så fort som möjligt. I de här fallet ska det ha tagit en halvtimme innan ambulans var på plats.

Ingen ambulans i Kungsbacka

Enligt anmälaren var anledningen att det inte fanns någon ambulans att tillgå i Kungsbacka. Istället fick ambulans som befann sig i Varberg ta larmet.

En stund senare fick även en ambulans i Göteborg uppdraget. Båda ska ha varit framme samtidigt.

”Ett litet barn kan hinna bli rejält dåligt”

Den tvåriga flickans tillstånd ska inte ha varit så allvarligt som befarat men anmälaren understryker att det inte är patientsäkert att Kungsbacka station står tom och att ambulans i Varberg istället får ta prio 1 körningarna i området.

I anmälan menar ambulanspersonal att det inte är möjligt att nå patienten inom 10 minuter vilket är önskvärt när det gäller fall av högsta prioritet.

Anmälaren skriver: ”Ett litet barn kan hinna rejält dåligt på 30 min i väntan på ambulans. Nu hade vi tur men nästa gång kanske vi inte har det!”.

Vill att Rergion Halland tillsätter fler Ambulanser

Personen vill nu att Region Halland tillsätter fler ambulanser i Kungsbacka eller att de försöker frigöra ambulanser i området genom att sätta in alternativa transportmedel i vissa fall.

Enligt Region Halland pågår en resursöversyn, men innan den är klar kommer regionen inte kunna redovisa några åtgärdsförslag.

SVT Nyheter Halland har försökt nå ansvariga på Region Halland utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kungsbacka

Mer i ämnet