• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inför valet 2018 sa kommunstyrelsen ordförande, Erling Cronqvist (C), att persontrafik bör rulla på Markarydsbanan inom mandatperioden. Så blev det inte. Se varför i klippet. Foto: SVT

Persontåg på Markarydsbanan var Laholms hetaste valfråga 2018 – vad hände?

Uppdaterad
Publicerad

Inför valet 2018 var alla invalda partier i Laholm och Region Halland överens – persontåg på Markarydsbanan bör trafikeras så snart som möjligt. Fyra år senare står tågen fortfarande still och invånarna undrar: Varför?

Turerna kring Markarydsbanan har varit flera – i klippet ovan får du en genomgång av vad som hänt i frågan.

Markarydsbanan, sträckan mellan Markaryd och Halmstad med stopp i Knäred och Veinge, har diskuterats i åratal. Förhoppningen har varit att förbättra pendlingen i glesbygden i Laholms kommun.

Valet 2022 Halland

Projektet som beräknas kosta nästan 150 miljoner kronor ägs av Region Halland, Trafikverket och Laholms kommun. Datumet för när tågen kan börja rulla varje timme har under åren skjutits upp flera gånger. Senaste beskedet är att det kan komma igång omkring år 2028.

Men oppositionen i Laholm och regionen har försökt tidigarelägga starten med provisoriska åtgärder, vilket styret i kommunen och i region nekat.

C: Nej till trafik varannan timme

Centerpartiet i Laholms kommun sade inför valet 2018 att tågen bör rulla under mandatperioden 2018-2022. Trots det har kommunstyrelsens ordförande Erling Cronqvist (C) sagt nej till att starta upp varannan timmestrafik med provisoriska lösningar.

Hör honom berätta varför i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erling Cronqvist (C), ordförande kommunstyrelsen, ville se persontågen rulla på Markarydsbanan inom mandatperioden. Så blir det inte, och invånarna kan inte förstå varför. Hör han förklara i klippet. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Vad vill de invalda partierna i Laholm se i frågan nu?

SVT Nyheter Halland har frågat samtliga invalda partier i Laholms kommun vad de vill se i frågan om Markarydsbanan kommande mandatperiod.

Vänsterpartiet

Färdigställandet av Markarydsbanan med stationer i Knäred och Veinge måste påskyndas, för miljöns skull, men också för att Laholm behöver utvecklas mer i inlandet.

Men redan innan planerna är fullt genomförda går det med enkla åtgärder att starta med persontrafik varannan timme på banan redan nu!Markarydsbanan behövs för att Knäred, Veinge och områdena i närheten ska kunna utvecklas på allvar.

Liberalerna

För oss liberaler är det viktigt, att trafiken kommer igång så fort som möjligt, även om det skulle betyda bara varannan timmes trafik. Bättre det än ingen trafik alls.

Moderaterna

Vi vill försöka påverka Trafikverket gällande tidigare start av tågtrafiken till 2026, i stället för de signaler vi får idag om 2028.Om vi lyckas med detta, är innebörden att kommunens del av överenskommelsen i form av färdigbyggda perronger med tillhörande väderskydd måste vara klara till 2026.Om vi inte lyckas med tågtrafik 2026 kommer vi att verka för att planprocessen samt upphandlingar är så klara att detta inte är något hinder för trafik på Markarydsbanan 2028.

Laholmspartiet

Vi i Laholmspartiet vill ha igång trafiken på Markarydsbanan senast under kommande mandatperiod, även om det inte blir så tät mellan stoppen till en början.

Sverigedemokraterna

För oss Sverigedemokrater är det viktigt med snar igångsättning av trafiken. Med allt högre drivmedelspriser vilka skjutit i höjden på grund av S-regeringens beslut, slår detta synnerligen hårt mot pendlarna för att ha råd att ta sig till arbete eller utbildning.

Kristdemokraterna

Kristdemokraterna Laholm ville att trafiken på Markarydsbanan skulle startat med varannantimmestrafik redan 2020. I nuläget kommer vi att arbeta för att trafiken kommer igång så snart som möjligt.

Medborgerlig Samling

Medborgerlig Samling i Laholm föreslog redan 2018 att påbörja varannan timmes trafik efter att fört dialog med Markaryds Kommun. Det skulle innebära att vi får igång trafiken till en rimlig kostnad och även få grepp över intresset att nyttja linjen för persontrafik.

Vi ser detta som en prioriterad infrastrukturfråga kommande mandatperiod.

Miljöpartiet

MP anser att det är mycket viktigt att få igång tågtrafiken på Markarydsbanan så snabbt som möjligt även om det blir varannan timmes tabell i början. En idé skulle kunna vara att komplettera med busstrafik på morgonen och eftermiddagen tills entimmestabell kan införas. Det behövs ett snabbt beslut så att utvecklingen och byggandet av stationsorterna kan komma igång och börja avlasta kustområdet.

Socialdemokraterna

Hör partiets svar i klippet ovan.

Centerpartiet

Hör partiets svar i klippet ovan.

Trygghetspartiet

Inget svar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Halland

Mer i ämnet