Personuppgifter kan ha läckt på 1177 Vårdguiden

Uppdaterad
Publicerad

Det kan ha röjts personuppgifter i samband med utloggningsfel på 1177 Vårdguiden med webbläsaren Internet Explorer. Detta rapporterar Region Hallands leverantör Inera AB.

Personer som loggat ut ur e-tjänsterna, stängt webbläsaren och i vissa fall även startat om datorn, har blivit automatiskt inloggade när de gått in på 1177.se igen. Därmed har någon annan kunnat ta del av personuppgifterna. Detta pågick från omkring 5 januari till 27 januari.

– Det här är oacceptabelt. Vi har ett stort ansvar att skydda våra invånares identiteter och personuppgifter. Och när det har med hälsa att göra är det extra viktigt. Vi ser väldigt allvarligt på det inträffade, säger Måns Arnrup, IT-direktör på Region Halland.

Oklar omfattning

Enligt Inera, som ägs av Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, ska orsaken till det inträffade vara en förändring i konfigurationsinställningarna gällande utloggningssessioner i 1177.

Region Halland har begärt att Inera ska fastslå i en rapport vad som brustit och vad man tänker göra för att det inträffade inte ska upprepas.

Hur många som drabbats är oklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer