Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT och Försvarsmakten

Militära brandövningar bakom PFAS-halter i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Försvaret erkänner att gamla utsläpp från deras brandövningsplatser påverkat halterna av PFAS-ämnen i dricksvattnet. Men de säger att de inte är de enda aktörerna som bidragit till de relativt höga halterna som uppmätts i Halmstad.

Hör mer om vart Försvarets utsläpp kommer ifrån och vad de gör för att stoppa utsläppen i klippet.

Under måndagen rapporterades att Halmstad hade landets näst högsta värden av PFAS-ämnen i dricksvattnet.

Försvarsmakten är en av de aktörer som ofta pekas ut som ansvariga när det förekommer höga halter av PFAS-ämnen i vatten och mark.

Så är även fallet i Halmstad där Mattias Leijon, vd på Laholmsbukten VA, under veckan uppmanade försvaret att ta ansvar för sanering och behandling av förorenat vatten.

Försvarsmakten erkänner själva att de bidragit till problemen med PFAS i vattnet och säger att de slutat använda det brandskum som låg bakom utsläppen i brandövningar. Men de säger också att de inte är ensamma.

– När det gäller Halmstad och dricksvattnet behöver man också inkludera industri och kommunal verksamhet där PFAS också används, säger Jonas Olsson, pressekreterare på Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.