Det var här, intill Kistinge industriområde i Halmstad kommun, som PFAS-larmet kom. Kommunen avrådde då från att dricka vatten ur enskilda brunnar i området. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix/TT & SVT

PFAS-testerna klara – fritt fram att dricka brunnsvatten i Trönninge

Publicerad

Mycket höga halter av PFAS uppmättes intill Kistinge industriområde i Halmstad kommun i mitten av september och allmänheten uppmanades att undvika brunnsvattnet. Men nu har tester gjorts som visar att vattnet går bra att dricka.

– Vi har tagit prov på vatten från tre brunnar i norra Trönninge för att kontrollera om den här grundvattenföroreningen i Kistinge industriområde hade nått fram till Trönninge eller inte, och glädjande nog hittade vi då ingen PFAS i en av brunnarna och i två av de andra var det väldigt låga halter av knappt detekterbar nivå, säger Tomas Sjöstedt, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Halmstads kommun.

De här låga halterna som upptäcktes, kom de från Kistinge?

– Det är osäkert, det går inte att dra slutsatser av det, det kan vara andra lokala källor till PFAS eftersom det är ämnen som används i många produkter.

Nivåerna för ämnet som upptäcktes i två av brunnarna ska ligga långt under gränsvärdet och fungera bra som dricksvatten.

– Vi häver rekommendationen och vi avråder inte längre från att dricka brunnsvatten från Trönninge däremot ska vi påpeka att ytvattnet är förorenat. Kistingebäcken och Trönningeån avråder från att använda vattnet från på något sätt, man ska till exempel inte konsumera fisk därifrån, säger Tomas Sjöstedt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta är PFAS Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer