Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gustav Rosén Zetterberg, tf lokalpolisområdeschef Halmstad. Foto: Alice Edenhed/SVT

Pilotprojekt ska minska våldsbejakande extremism i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Halmstad blir först i landet med att testa en ny samverkansmodell för kommun och polis för arbete för att arbeta mot våldsbejakande islamistisk extremism.

– Vi ska ta fram en gemensam lägesbild och utifrån den jobba tillsammans för att minska den våldsbejakande miljön och dess påverkan på vårt samhälle. Vi vill också långsiktigt stärka motståndskraften mot den våldsbejakande extremismen i Halmstads kommun, säger Gustav Rosén Zetterberg, tf lokalpolisområdeschef Halmstad.

Han pekar på att det har förekommit och förekommer tecken på våldsbejakande islamistisk extremism och att det pågår polisärenden som han i nuläget inte kan berätta mer om.

Modellen kallas Projekt Opal och har tillkommit på initiativ av polisen och säkerhetspolisen. Genom aktivt samarbete med kommunen ska extremism förebyggas och befintliga problem minskas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.