• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Det är ännu inte klart vilken typ av reaktorer som kan bli aktuella. En ansökan till Strålsäkerhetsmyndigheten förbereds. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Planer för ny kärnkraft vid Ringhals går vidare

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall går vidare med planerna för ny kärnkraft och förbereder nu en ansökan till Strålsäkerhetsmyndigheten.

Exakt hur många eller vilken typ av reaktor som ska byggas är ännu inte klart.

– Vi agerar som om vi bestämt oss för att bygga redan, säger Desirée Comstedt, affärsutvecklingschef på Vattenfall.

Det kan dock dröja innan en ny reaktor blir verklighet – ännu är inget investeringsbeslut fattat.

Väröhalvön, där Ringhals nuvarande reaktorer ligger, är en bra plats för nya reaktorer, enligt Vattenfall. Målsättningen är att ha en första ny reaktor i drift på vid Ringhals under första hälften av 2030-talet.

– Man kan få plats med 3-5 SMR:er, säger Desirée Comstedt, affärsutvecklingschef för kärnkraft på Vattenfall, under en pressträff.

Vill energijätten bygga mer än så, finns begränsningar.

– Om man bygger flera vill man gärna bygga på samma ställe, säger Comstedt.

Dialog under våren

Vattenfalls ledning har ännu inte satt ner foten för vilken teknik som ska gälla – små modulära reaktorer, så kallade SMR, eller storskalig traditionell kärnkraft. Både teknikerna tar mellan nio och elva år att färdigställa.

Planerna på en ny reaktor bygger på att staten går in och delar den finansiella risken. Hur det ska ske håller en utredare, utsedd av regeringen, på att se över.

”Som nästa steg kommer Vattenfall under våren 2024 att bjuda in till ett lokalt samråd samtidigt som vi fortsätter dialogen med leverantörer och utvärderingen av reaktorteknik och leveransmodeller”, säger Desirée Comstedt i en skriftlig kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.