Vattenfall vill bygga en ny vindkraftspark 25 kilometer utanför Falkenberg. Foto: SVT Grafik/TT

Här planeras ny vindkraftspark utanför Hallandskusten

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall undersöker möjligheterna att bygga en ny vindkraftspark 25 kilometer utanför Falkenberg. Ett 80-tal verk ska producera el för motsvarande 780 000 hushåll och kommer soliga dagar att ses från land.

Projektet kallas Kattegatt syd och är i sin linda.

De första kontakterna med myndigheter och andra intressenter har precis tagits och ett formellt samråd planeras till vintern. Området är 177 kvadratkilometer stort och ligger 25 kilometer från Falkenbergs kustlinje.

– Vi siktar på ett 80-tal verk, men teknikutvecklingen går väldigt fort fram och med mer effektiva verk kan vi minska antalet, säger Johan Weimenhög, projektledare vid Vattenfall Vindkraft.

Nära annan vindkraftspark

Placeringen är, efter en ordentlig analys av den svenska kusten, vald utifrån lämpliga vindförhållanden och bottendjup.

Området ligger också strax norr om Stora Middelgrund där Vattenfall sedan tidigare har planer på 75 verk med totalhöjden 290 meter.

– Vi ser stora synergier där projekten kan lära mycket av varandra, om området och naturlivet, säger Johan Weimenhög.

Påverkan på miljö, naturvärden och djurliv ska nu belysas i en kommande miljökonsekvensbeskrivning och tillståndsansökan.

Kan ses från land

Även om området ligger så långt ut det går i svensk ekonomisk zon kommer Falkenbergsborna att kunna se verken vid horisonten soliga dagar. Det samma gäller området i Stora Middelgrund.

– Det ingår också i projektet att genom fotomontage synliggöra hur det ser ut från land.

Företaget bedömer att behovet av fossilfri energi kommer att öka i södra Sverige på längre sikt, men projektet kommer att ta sin tid att genomföra om det blir grönt ljus.

– Den här parken tror vi kan stå klar i slutet av decenniet, 2030 någon gång, säger Johan Weimenhög.

Foto: SVT Grafik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer