Nils-Åke Esbjörnsson har arbetat som säljare av lantbruksmaskiner hela sitt liv. Foto: Privat

Plöjning och pulling vid Mellbystrand

Publicerad

Hallands traktorpullingklubb ordnar tävlingar på lördagen. Nils-Åke Esbjörnsson plöjer tegar och lägger rygg med veterantraktor.

Nils-Åke Esbjörnsson från Mellbystand var med i  junior-SM i plöjning redan 1966, men tog en lång paus i tävlandet tills han blev pensionär. Nu ska han tävla i veteranplöjning på Laholms plöjningsfestival.

– Då ska vi plöja en teg, som är en liten del av en åker, säger han.

Domarna bedömer flera steg

Först ska de plöja en öppningsfåra och domarna bedömer hur rak den är.

– Sedan lägger vi en rygg på det. Och den ska vara genomplöjd och tättslutande. Inget gräs eller stubb får synas, säger han.

Och ”rygg”, förklarar Nils-Åke Esbjörnsson, är att man lägger tillbaka jorden i fåran som man plöjde upp.

Majsåker

På just den här tegen, som de ska plöja upp på lördagens tävling, har de odlat majs.

Tre varv runt tegen ska de plöja. Och till sist plöja en fåra mellan grannens teg och deras egna.

– Klyver och plöjer mot grannens teg och den ska vara rak och inte för djup, säger Nils-Åke Esbjörnsson.

Pappas gamla traktor

Tobias Karlsson, som till vardags jobbar som maskinförare, tävlar i den vanliga standardplöjningsklassen. I alla fall några år till, för den traktor han tävlar med är snart gammal nog för veteranklassen.

– Jag är född och uppvuxen på en gård och det är den första traktorn som min pappa köpte, säger han.

”Bättre än att gå på krogen”

Det är sjätte året han är med och tävlar, och förutom att han tycker att det är kul att köra traktor gillar han människorna som är med.

– Ja det är himla kul och så är det en bra gemenskap. Man träffar likasinnade och pratar med varandra om sina maskiner. Sedan är det fest på kvällen. Alla känner alla och det är bättre än att gå på krogen, säger Tobias Karlsson.

Laholms Plöjningsfestival 2015

Lördagen den 10 Oktober arrangerar HTPK Laholms plöjningsfestival med traktorpulling, hastighetsplöjning och plöjningstävling vid Mellby Pullingarena utanför Laholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.