Foto: TT

Pojke fick lugnande medel hos tandläkaren – blev medvetslös

Publicerad

När den sjuåriga pojken skulle dra ut en mjölktand hos Folktandvården i Halmstad – i november– fick han en tre gånger för hög dos lugnande medel och blev medvetslös. Tandläkarna reagerade panikartat. Det skriver pojkens mamma i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Enligt mamman fick hon informationen att pojken kunde bli lite ”lullig” av det lugnade medlet. Men när pojken druckit upp menar mamman att tandläkaren fick panik och lämnade rummet för att kalla på annan personal.

En annan tandläkare ska sedan upplyst mamman om att pojken fått en tre gånger högre dos än vad han borde fått och att han i värsta fall kunde sluta andas.

Enligt mamman tog det mer än 20 minuter innan pojkens tandläkare kom tillbaka efter att ha sökt hjälp på en närliggande vårdcentral. Pojken ska då ha varit medvetslös i 10-15 minuter.

Trodde pojken skulle dö

Mamman uppger att hon under tiden bad någon ringa efter ambulans och är kritisk till att tandläkarna inte ringde efter en direkt.

”Jag var med om den värsta dagen i mitt liv och trodde att min son skulle dö”, skriver hon i anmälan.

Efter nästan en timma från det att pojken fick det lugnade medlet ska ambulans ha kommit till platsen och pojken fick åka till akuten, där hans andning övervakades.

I anmälan till Ivo uppger mamman att hon är kritisk till tandläkarnas okunskap och agerande när händelsen inträffade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer