En polisman döms till böter efter att ha misshandlat en handfängslad man. Foto: Polisens förundersökning

Polis gav handfängslad man käftsmäll – döms till böter

Uppdaterad
Publicerad

En polisman från Halland döms till villkorlig dom och dagsböter för att ha misshandlat en berusad och handfängslad man i samband med ett omhändertagande. Hela händelseförloppet fångades på övervakningsfilm.

Det var tidigare i våras som en berusad man omhändertagits och förts till arresten för att nyktra till. I arresten anklagades mannen av den nu dömda polisen för våld mot tjänsteman, polisen säger sig ha blivit skallad och utdelade därmed knytnävsslaget i nödvärn.

Åklagaren köpte dock inte den förklaringen utan menar att det inte förekommit någon skallning och således inte heller någon nödvärnssituation. Händelseförloppet fångades på arrestens övervakningskameror och tingsrätten väljer att gå på åklagarens linje.

Villkorlig dom och böter

Halmstad tingsrätt dömer polismannen till villkorlig dom och dagsböter, han ska också betala ett skadestånd om 5 000 kronor till den målsägande. I och med att polismannen döms för misshandel som inte är ringa så kommer han skiljas från sin anställning. Han nekar till brott.

Starta klippet för se händelseförloppet på bilderna från övervakningskameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet för se händelseförloppet i bilderna från övervakningskameran. Foto: Polisens förundersökning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer