Polis får dom om Varbergsskotten

Uppdaterad
Publicerad

I dag kommer tingsrättens dom i målet om den polis i Varberg som sköt en knivbeväpnad 24-åring. Polisen misstänks för vållande till annans död, alternativt tjänstefel.

Det var i juli förra året som en 24-årig man knivskar flera personer i Varberg, varav en kvinna som dog. När polisen lokaliserat 24-åringen sköt en av poliserna mannen. Flera skott avlossades men det är det femte och sista skottet som rättegången kommit att handla om.

– Lagtexten är ju sådan att ska man avlossa skott så ska det va försvarligt. Och min uppfattning är ju att det femte och sista skottet var oförsvarligt. Personen var redan oskadliggjord då, sa chefsåklagare Jan Pernvi när rättegången hölls i början av september.

Knivdåd i Varberg

Film tungt bevis

Vid rättegången var hans tyngsta bevisning de filmer som visar hur polisen skjuter först varningsskott och sedan mot 24-åringen. Försvaret ifrågasatte dock kvalitén på filmerna och hävdar att det inte är utrett att det är det femte skottet som är dödande och som har träffat överhuvudtaget.

– Vi påstår att det är skott nummer tre och fyra och då faller ju hela åtalet för det är ju bara det femte skottet som åklagaren har hängt upp sig på, sa polismannens advokat, Gunilla Johansson efter rättegångens första dag.

Kan få behålla jobbet

Polisens personalansvarsnämnd har tidigare meddelat att den anser att polisen ska få behålla jobbet oavsett vad polisen döms till. Och när domen helt och hållet fastställs ska nämnden ta ett slutgiltigt beslut.

– Vi vill inte uttala oss om ett pågående ärende utan kommer komma med ett slutligtligt besked när domen träder laga kraft, säger Lotta Gustavsson vice ordförande på polisens personalansvarsnämnd.

Dom meddelas klockan 14.00.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdåd i Varberg

Mer i ämnet