Arkivbild. Foto: Bertil Ericson/TT

Polis örfilade ungdom på polisstation – döms

Publicerad

Två poliser döms vid Varbergs tingsrätt efter att ha brukat våld mot en person som var intagen till polisstationen i Kungsbacka.

Det var i oktober 2019 som en 16-årig kille hämtades till polisstationen i Kungsbacka eftersom han misstänktes vara narkotikapåverkad. På polisstationen bad en av poliserna honom att sätta sig ner på en bänk, men 16-åringen gjorde inte som han blivit tillsagd. Efter att polisen upprepat tillsägelsen flera gånger utan resultat försökte polisen trycka ner killen.

Ungdomen slog då polisen på armen varpå polisen örfilade 16-åringen på ansiktet eller huvudet. En annan polis tog därefter tag i ungdomen och tryckte ner hans överkropp och ansikte mot bänken.

Riskerar inga arbetsrättsliga konsekvenser

Tingsrätten finner att polisens agerande var utom sina laga befogenheter och därav har de gjort sig skyldiga till brott.

Polisen som utdelade örfilen har medgett omständigheterna men förnekar brott, han döms för ringa misshandel till att betala 80 dagsböter. Den andra polisen medger även han omständigheterna men förenekar att meningen utförts med kraft, han döms för tjänstefel till 30 dagsböter. Poliserna döms även att betala 5000 kronor vardera i skadestånd till ungdomen.

Enligt Statens personalansvarsnämnd riskerar ingen av poliserna några arbetsrättsliga konsekvenser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.