I klippet berättar SVT:s reporter Anna Palmgren om polisens yttrande, samt vad lagen säger om skyndsamhet för utredningar när det gäller personer under 18 år. Foto: SVT

Polisen avböjer att svara på kritiken – inväntar besked från JO

Publicerad

SVT har efterfrågat en intervju med polisen gällande kritiken mot den nedlagda våldtäktsutredningen i fallet ”Lova” som SVT Nyheter Halland rapporterat om. Polisen vill dock inte kommentera ärendet och hänvisar till Justitieombudsmannens (JO) utredning. I ett yttrande till JO skriver ansvarig polischef att orsaken till den långa utredningstiden berodde på personalbrist, vilket enligt lag inte är ett giltigt skäl.

Polisen pekar på att åklagaren gett direktiv om att de två misstänkta skulle hämtas till förhör samtidigt, vilket skulle kräva en stor personalresurs. Detta var, enligt polisen, inte möjligt vid tillfället.

I klippet berättar SVT:s reporter om polisens yttrande, samt vad lagen säger om skyndsamhet för utredningar när det gäller personer under 18 år.

Vad säger lagen?

• Förundersökningar där målsäganden vid tiden för anmälan inte fyllt 18 år ska bedrivas särskilt skyndsamt, om brottet riktats mot målsägandens liv, hälsa, frihet eller frid och det för brottet är föreskrivet fängelse i med än sex månader. Förundersökningen ska vara avslutar och beslut i åtalsfrågan fattat så snart det kan ske och inom tre månader efter den tidpunkt då det finns någon som är skäligen misstänkt för brottet. Personalbrist eller förekomsten av ett stort antal ärenden av förturskaraktär utgör inte skäl för att överskrida tidsfristen.

• För unga lagöverträdare ska förundersökningar mot den som inte fyllt 18 år och som gäller brott på vilket fängelse kan följa bedrivas med särskild skyndsamhet. Förundersökningen ska avslutas och beslut i åtalsfrågan fattas så snart det kan ske och senast inom sex veckor från dagen för delgivning av brottsmisstanke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.