Polisen i region Väst om passköerna: ”Förstår frustrationen”

Uppdaterad
Publicerad

När regeringen släppte på pandemirestriktionerna blev tider för att beställa pass snabbt uppbokade. I nuläget kan hallänningar få vänta omkring ett halvår för att få en tid till att fixa passet.   

– Jag förstår deras frustration, säger Sofia Spjut samordnare resehandlingar på polisen i region väst.

En av dem som fått passtid först i september är reseguiden och Halmstadsbon Kajsa Takenaka.

Starta klippet för att se Sofia Spjut berätta mer om situationen och hur hon ser på att tider nu säljs på ”svarta marknaden”.

Långa väntetider för pass – hur påverkar det dig?

Pinnat inlägg

Nu stänger vi chatten för i kväll. Tack för ert engagemang!

Doris • Ja, men det är ju gängkriminella och bedragare som bokat upp tiderna, för att sedan sälja vidare. Att polisen tillåter detta ät ju minst sagt märkligt, men vi har ju det. samhälle vi har - kriminellas paradis. Ni som är i trångmål och behöver nya pass fort tycker jag ska ta en tur upp till Norrland, där finns tider. Så får ni en trevlig resa på köpet dessutom. Ni kanske t o m ändrar semesterplanerna.

Julia • Vad händer om man inte dyker upp på sin bokade tid?

Kalle • Vakna Sverige! Ser ni inte vad som håller på att hända? Inga pass men det finns en lösning - digitalID, med inbyggd "social score" räknare. 1984

birgitta • inte alls jag var ute i god tid. ibland förstår jag mig inte på folk som bara klagar

Ewa • Var ju förutseende och fixade pass innan så är fri att resa.

birgitta • om nu alla kunde räkna ut att det skulle bli så, då förstår jag inte varför man väntar till sista minuten

Hugo • varför inte skaffat nytt pass tidigare? Känns som nu när restriktionerna och pandemin är över ska alla skaffa nytt pass, lite självkritik och egen ansvar är på sin plats

Ingrid Larsson • Mitt pass går ut sista aug. Trodde jag var ute i god tid när jag förra veckan skulle boka tid för att förnya. Känns som ett skämt när jag blir erbjuden första lediga tid i mitten av sept. Helt orimligt!

Lisa • Känns som att många inte lärde sig av situationen förra året när det var liknande problem med tider. Folk kunde ju varit smarta och förnyat sina pass de senaste månaderna när det varit lugnt med resandet så hade de sluppit strulet nu???

Nils • Det behövs ytterligare kommissioner (inte bara Coronakommissionen) som tittar på hur Sverige hantera kriser. Tidigare har det varit brister i testning och vaccinering. Nu är det brister i medborgares möjlighet att kunna få ID-handlingar inom rimlig tid. Varför alltid denna senfärdighet i Sverige jämfört med andra länder?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.