Under natten till fredagen brann flera bilar i södra Halland. Foto: SVT

Polisen om den senaste tidens bilbränder i södra Halland

Publicerad

Det senaste halvåret har ett flertal bilar brunnit i södra Halland, framförallt i Halmstad och Laholm. Nu ska polisen utreda brotten.

– Vi försöker hitta ett samband för att få fast gärningsmännen, säger Kenneth Johansson, förundersökningsledare vid polisen i Halmstad.

Det senaste halvåret har ett 20-tal bilar brunnit i Halmstad. De flesta av bränder har skett i stadsdelarna Vallås och Andersberg. Den 4 juni brännskadades åtta bilar på en parkering i Anderberg. Men även i Laholm har bilar brunnit den senaste tiden. 

Under natten till fredagen skedde det igen då fyra bilar brännskadades i centrala Halmstad och två bilar i Laholm. Polisen ser allvarligt på situationen och ska nu utreda händelserna.

– Vi är beroende av den tekniska utredningen för att kunna slå fast något. Det som gör den här typen av skadegörelse svårutredd är att spåren ofta brinner upp, säger Kenneth Johansson, förundersökningsledare vid polisen i Halmstad.

LÄS MER: Fyra bilar brann i Laholm

Den tekniska undersökningen är bärande för utredningen och kan ta lång tid eftersom bränderna ofta orsakar stor skada. Vad som även gör polisarbetet svårare är att händelserna sker nattetid där det sällan finns vittnen.

– Vi har ett vittne som fotograferat två misstänkta gärningsmän vid ett tillfälle, så vi håller just nu på att titta på det, säger Kenneth Johansson.

Vilka är det som gör det här?

– Det är jättesvårt att säga. Just nu den här tiden på året är det många ungdomar som är lediga och ute och rör sig. Generellt ser vi en ökning så här års och det gäller inte bara bränder, utan även andra brott.

Finns det en koppling mellan bilbränderna, tror du?

– Vi har inte kunnat konstatera om det finns en koppling, i alla fall inte än. De kan vara oberoende men de kan också vara sammankopplade, säger Kenneth Johansson, förundersökningsledare vid polisen i Halmstad.

Vad gör ni i förebyggande syfte?

– Vi gör vad vi kan. Den yttre verksamheten kör runt i de berörda områdena och försöker samtala med de boende. Vi jobbar mycket med synlighet vid den här typen av händelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.